Gelderse Vallei

Gemeente Barneveld vindt brief aan Rutte geen symboolpolitiek

Wethouder Didi Dorrestijn.
Wethouder Didi Dorrestijn. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - De gisteren verstuurde brief aan demissionair minister-president Mark Rutte, waarin Barneveld oproept niet-essentiële winkels te openen, is beslist géén symboolpolitiek. Dat zegt economie-wethouder Didi Dorrestijn van de gemeente Barneveld. "Met zo'n brief kunnen we juist laten zien wat er leeft in Barneveld."
Aanleiding voor het schrijven van de brief is een emotionele oproep van plaatselijke winkeliers. Zij dreigen door de coronamaatregelen failliet te gaan. De gemeente wil hen de helpende hand toereiken door te laten zien dat ze achter hen staat. "Ondernemers hebben het ongelofelijk zwaar", zegt wethouder Dorrestijn. "Daarom ook deze brief, die ondertekend is door het college van B&W en alle raadfracties."
Ze vertelt dat ze de afgelopen weken, samen met burgemeester Jan Luteijn, in gesprek is geweest met ondernemers. "We zijn geraakt door de verhalen van hun. We zien wat de lockdown met hen doet. Dat raakt ons enorm."
Dinsdag houden ondernemers in Barneveld een protest. Door geluid te maken in het centrum vragen ze aandacht voor hun situatie. Na afloop van de actie levert de Barneveldse Middenstandsvereniging symbolisch de sleutel van de winkels in bij de burgemeester.

Met de brief willen jullie urgentie uitstralen?

"Dat klopt. De ondernemers nemen alle coronamaatregelen al twee jaar heel serieus. Wij willen dat de winkels, met maatregelen zodat het veilig kan, weer open gaan. Dat kan zijn op afspraak, met mondkapje, anderhalve meter of een maximaal aantal klanten in de winkel. Dat zou moeten kunnen. Wij vragen dat omdat we het met elkaar heel belangrijk vinden dat iedereen zich aan de maatregelen houdt, maar we zien ook het leed van de ondernemers. Laten we kijken naar wat er wél kan. Het is niet meer uit te leggen dat je bij de Primera wél je pakketje weg mag brengen, maar je tijdschrift bij de veel drukkere supermarkt moet kopen."

Kunt u niet gewoon zeggen: wij handhaven niet in Barneveld, doe de winkels maar open?

"Dat is helemaal niet wat we willen. Daar gaat het niet om. Het gaat ons om het signaal van de ondernemers. Zij zeggen: het kan veilig. We zijn als Barneveld geen eiland. We doen het niet alleen en daarom willen we via de 'koninklijke weg' het kabinet laten zien welke afwegingen ook gemaakt kunnen worden. Dat vinden we belangrijk."

Is zo'n brief sturen niet gewoon symboolpolitiek?

"De samenleving van Barneveld is gebaat bij zo'n brief. We laten daarin zien dat we de veiligheid serieus nemen, maar ook zoeken naar mogelijkheden naar wat wel kan. Barneveld is een ondernemende gemeente, wij geloven in het zetten van stappen en het doen. En dat willen we op de goede manier doen."

Zijn de ondernemers niet meer gebaat bij een verlaging van de gemeentelijk belastingen?

"Het kabinet heeft gezegd dat ze de ondernemers ruimhartig compenseren. Wij horen van de ondernemers dat dit niet zo is. Voor veel ondernemers en zzp'ers is er zelfs helemaal geen compensatie. Ondernemers zijn maar een heel klein percentage kwijt aan de gemeente. Dat valt niet zomaar te compenseren. Hier is veel meer voor nodig. Het zou zo goed zijn als ondernemers toch een stukje omzet kunnen halen, door gewoon de deuren open te doen."
Kitty Schueler, de voorzitter van de Barneveldse Middenstandsvereniging, is erg te spreken over de Barneveldse brief aan Rutte. “We zijn heel blij met dit initiatief. Niks doen helpt sowieso niet. Het is altijd de brancheorganisatie die aan de bel trekt in Den Haag. Het is goed dat de gemeente dit nu ook een keer doet.” Ze hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld van Barneveld zullen volgen. Inmiddels heeft ze ook al reacties uit Den Haag gekregen. “Caroline van der Plas van BBB heeft gemaild dat ze zich voor de heropening van winkels wil inzetten, net als de fractie van de SGP.”