Arnhem en omstreken / Stedendriehoek

Crematoria draaien overuren door corona: 'Wij moesten elf dagen wachten'

Een doodskist in de crematieruimte in een crematorium.
Een doodskist in de crematieruimte in een crematorium. © ANP
ARNHEM - Doordat de crematoria overuren draaien vanwege corona, zijn er ook in Gelderland wachttijden voor nabestaanden. Soms wordt zelfs het wettelijk maximum van zes werkdagen tussen het overlijden en de uitvaart overschreden. Voor de een is dit erg vervelend, voor de ander juist positief.
De 89-jarige moeder van Marijke Zomer uit Apeldoorn overleed op vrijdag 17 december. “Haar uitvaart en crematie konden pas op de elfde dag na het overlijden plaatsvinden. Wij vonden dat allemaal erg vervelend, maar wat doe je eraan. Er was gewoon niet eerder plaats”, vertelt ze.

'Je zit met z'n allen te wachten'

Ook moesten ze eerst vier uur wachten tot iemand haar moeder kwam ophalen. "Dat was best wel lang. Dan zit je met z’n allen te wachten." Ze had gehoopt dat de uitvaart en crematie vlak voor de kerstdagen konden plaatsvinden. “Dat is al ruim een week. We gingen ervan uit dat dit toch wel moest lukken. Dan is het afgerond.”
Maar ze moesten zelfs twee dagen wachten voor de uitvaartverzorger contact opnam met de familie. “Toen dachten we al dat het wel krap zou worden. Hij liet weten dat er pas dinsdag 28 december plek was in een crematorium.”
Zomer was daar niet blij mee. “Dat is best wel lastig. Wat ga je intussen doen? Ga je het huis al leeghalen of niet?” Ze koos er uiteindelijke voor om toch alvast te gaan opruimen. De uitvaart zelf is overigens heel goed verlopen.