Rijk van Nijmegen

Deze woningcorporatie splitst huizen op in strijd tegen woningcrisis

Jeffrey en Silvia ontvangen de sleutel van de gesplitste woning
Jeffrey en Silvia ontvangen de sleutel van de gesplitste woning © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Nijmegen staat op de derde plaats van Nederlandse steden met een grote woningnood. De oplossing lijkt nieuwbouw, maar woningcorporatie Talis heeft nog een ijzer in het vuur. Want Talis heeft vrij veel eengezinswoningen, terwijl er steeds meer eenpersoonshuishoudens zijn. Daarom worden die woningen sinds eind vorig jaar opgesplitst. Deze week kregen twee woningzoekenden zo eindelijk de sleutel van een nieuwe woning.
“Ik vind het hartstikke leuk om jullie de sleutels te mogen overhandigen.” Verheugd geeft Florence Kleijnen van Talis een bos bloemen en sleutels aan Jeffrey van Zuilen en Silvia van Haaren. Jeffrey weet hoe moeilijk het is om een woning te vinden. "Ik reageer al jaren, maar dat is gewoon niet te doen. Helemaal in Nijmegen."

Met nieuwbouw alleen kom je er niet

Eén van de oplossingen om de woningcrisis te lijf te gaan is nieuwbouw. Zo heeft woningcorporatie Talis afgelopen jaar al 285 nieuwe woningen afgeleverd. Maar met nieuwbouw alleen kom je er niet, zo legt Florence Kleijnen uit, vooral in Nijmegen waar een groot deel van de grond al is volgebouwd.
Kijk hoe Jefrey en Silvia de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst nemen:
Woningcorporatie in Nijmegen splitst huizen op in strijd tegen woningcrisis
Talis bezit in Nijmegen en Wijchen vrij veel grotere eengezinswoningen, terwijl de grootte van huishoudens verandert. Tegenwoordig bestaat een huishouden gemiddeld uit 2,2 personen. Van de woningzoekenden die ingeschreven staan voor een sociale huurwoning is ruim zeventig procent alleenstaand.

Proef met woningdelen

Woningdelen biedt hier een oplossing voor. "Door een woning te splitsen, kunnen we twee woningzoekenden een betaalbare woonruimte bieden. Bovendien kan woningdelen een antwoord bieden voor mensen die het prettig vinden om samen in een woning te wonen", zo denkt Talis.
Eind vorig jaar is de woningbouwvereniging gestart met een proef waarbij bestaande woningen worden opgesplitst in twee delen. Ieder deel krijg een eigen slaapkamer en een badkamer. De woonkamer, keuken en tuin worden gedeeld.
Dat is anders dan kamerverhuur waar vaak alle voorzieningen worden gedeeld. De bedoeling is dat de persoon die reageert op een woning iemand anders aandraagt om de woning mee te delen. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe huurders ook met elkaar overweg kunnen.

Na scheiding dringend een woning nodig

In het geval van Jeffrey zal dat wel goed komen. Hij gaat de woning delen met zijn moeder Silvia die na een scheiding het huis moest verkopen en dus ook dringend op zoek was naar iets anders. Een beetje vreemd vindt Silvia het wel: “Normaal trekken de kinderen terug bij de ouders in, maar hier is het precies andersom. Dus ja, het is apart.”
Silvia laat haar toekomstige kamer aan de voorkant van het huis zien. Haar zoon krijgt de grotere kamer ernaast, ieder met een eigen badkamer. Zal ze geen last krijgen van haar zoon? Silvia lachend: “Nee, daar ga ik geen last van hebben en anders schop ik hem wel een keer onder zijn kont.”
Talis start voorlopig een proef met drie woningen en bij succes komen daar later nog vijftien woningen bij. Maar voor Jeffrey en zijn moeder is het project nu al geslaagd. Silvia: “Ik vind het een super oplossing.” Haar zoon Jeffrey valt haar bij: “Ja, dit werkt perfect voor ons. Alle twee gewoon een woning… en apart.”
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!