Arnhem en omstreken / Achterhoek

Hoe word je gezond en gelukkig? Emile Ratelband weet het wel

Frans en Willem krijgen advies van  Emile Ratelband.
Frans en Willem krijgen advies van Emile Ratelband. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hoe blijf je gezond en gelukkig? Daar gaat het nieuwe seizoen van I Love De Achterhoek over. En wie anders dan positiviteitsgoeroe Emile Ratelband, die zich altijd al twintig jaar jonger voelt, kan daar iets over zeggen?
De rasechte Achterhoekers Frans Miggelbrink en Willem te Molder krijgen in I Love De Achterhoek advies over hoe ze gezonder en gelukkiger kunnen leven. In de eerste aflevering trappen ze af met een fitheidstest en advies van Ratelband. "Ik ben 52...", zegt hij. "Met de ervaring van een 72-jarige."
Hij stapte eerder naar de rechter om zijn leeftijd aan te passen, maar dat lukte hem niet. "Ik heb het wel gewonnen, maar niet volgens de ambtelijke normen. Wel volgens mijn eigen normen."
Ratelband geeft advies aan de Achterhoekers:
Hoe wordt je gezond en gelukkig? Positiviteitsgoeroe Ratelband geeft advies - I Love De Achterhoek
Ap Dijksterhuis is de geluksprofessor. Hij schreef boeken vol over gelukkig zijn én gelukkig worden. En dat gaat volgens hem over willen wat je al hebt. "Streven naar nieuwe dingen mag natuurlijk, maar als je blij bent met wat je hebt, dan zit je goed."
Geld maakt niet gelukkig, is een gevleugelde uitspraak. "Je moet wel een groot bedrag winnen om er gelukkig van te worden. Minimaal een half miljoen, vroeger dachten we dat die mensen dan maar tijdelijk gelukkig waren, dat blijkt niet zo te zijn. Als je die mensen na een paar jaar weer bezoekt, blijken ze gemiddeld gezien nog steeds gelukkiger te zijn."
Maar naast geld zijn er volgens Dijksterhuis nog meer dingen die kunnen helpen om gelukkiger te worden. Chocola eten hoort daar niet bij. "Plezier en genot zijn van tijdelijke aard, dat is een kort moment. Wat wel helpt is dingen doen waarbij je je nuttig voelt."
Bekijk hier de hele uitzending van I Love de Achterhoek:
Terug naar Ratelband, hij is niet bang om oud te worden. "Ik heb een klein kindje en een jonge vrouw", legt hij uit. "Geluk zit in je kop. Voor mij betekent geluk: hoe ga je om met ongeluk? Dat is mijn mening, wat iemand anders wil, moet hij lekker doen."
Bekijk hieronder de hele uitzending van I Love De Achterhoek.