Gelderse Vallei

‘Omzagen boom in gevaarlijke bocht is statement naar gemeente’

De omgezaagde boom bij daglicht.
De omgezaagde boom bij daglicht. © Omroep Gelderland
LUNTEREN - Na vier ongelukken in een half jaar in de bocht op de Westzoom in Lunteren zaagden onbekenden een boom in die bocht omver. “Er zijn nu meerdere ongelukken gebeurd en het omzagen van de boom is een soort statement. Dat is vooral gericht op de gemeente, die tot nu toe niets heeft veranderd aan de gevaarlijke situatie”, zegt iemand die weet heeft van de situatie.
Dinsdag nog raakte een automobilist ernstig gewond toen hij uit de bocht vloog. Volgens een anonieme bron, wiens naam bekend is bij de redactie, zijn twee automobilisten die in de bocht eerder een ongeluk kregen, bekenden van hem. Eén bestuurder heeft volgens hem nog steeds last aan de benen.
Bij het andere ongeval zaten meerdere mensen in de wagen. “Sommigen hebben nog last van kneuzingen”, zegt hij. De personen die achter het omzagen van de boom zitten, zijn volgens hem buurtbewoners die pleiten voor het aanbrengen van reflectoren of pijlen die de bocht aangeven. Hij benadrukt dat hij er zelf niet bij betrokken is.
Een vrachtwagenchauffeur die net door de bocht is gereden, beaamde donderdagochtend ook dat het een lastige bocht is om te nemen. “Lantaarnpalen zouden een optie zijn om de veiligheid te verbeteren, of pijlen die de bocht aangeven”, zei hij bij het tankstation in de buurt.

'Puur met snelheid te maken'

"Die bocht is volgens is mij wel veilig, maar de snelheid waarmee wordt aangereden is gewoon veel te hoog", vertelt een buurtbewoner. "Als je normaal rijdt, is volgens ons als buurtbewoners die bocht veilig genoeg. Dat er nu zoveel ongelukken zijn gebeurd, is wel een beetje raar natuurlijk, maar volgens mij heeft het puur met de snelheid te maken."
Hij zou wel graag zien dat de bocht wat overzichtelijker wordt. "Eigenlijk zou er daar een beetje verlichting moeten komen. Of misschien kan er een bord komen, van 'u nadert een gevaarlijke bocht'. Want elke keer horen wij een knal en vraag je je af wat er nu weer aan de hand is."
De buurtbewoner hoorde vanochtend dat de boom in de bocht door onbekenden is omgezaagd. "Of dat helpt, dat weet ik niet. Nu steekt er nog een stuk uit, dus al je er tegenaan rijdt, word je gelanceerd en kom je nog verder in het weiland terecht met alle mogelijke gevolgen van dien. Dat lijkt me ook niet handig."

Illegaal gekapte boom

De gemeente Ede bevestigt dat de boom, die op gemeentegrond stond, niet door de gemeente of in opdracht van de gemeente is gekapt. "Ook was er geen toestemming gegeven om die te kappen", zegt een gemeentewoordvoerder. Volgens haar is het strafbaar om bomen zonder kapvergunning te kappen. De onderhoudsdienst van de gemeente gaat de boom nu opruimen.
De gemeentewoordvoerder kan nog niet zeggen of er veiligheidsmaatregelen genomen gaan worden in de bocht. Ze verwacht hier maandag meer over te kunnen zeggen.
Zie ook: