Gelderse Vallei

Veehouder fel: 'Geen enkel bewijs dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt'

Veehouder Bart Kemp uit Ede.
Veehouder Bart Kemp uit Ede. © ANP
EDE - Het gerechtshof in Amsterdam tikte eerder deze week de Stichting Dier&Recht op de vingers. De stichting mag niet langer zeggen dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt, zoals het deed in een postercampagne om Nederlanders ervan bewust te maken dat ze minder kaas en zuivel moeten gebruiken. Veehouder Bart Kemp uit Ede is blij met de uitspraak.
Kemp, die in 2019 het eerste grote boerenprotest in Den Haag initieerde en daarmee landelijk bekendheid vergaarde, vindt dat veehouders door de postercampagne in de grote steden als veroorzakers van ernstig dierenleed werden neergezet. En dat steekt hem, zei de schapenhouder (die ook ervaring heeft met koeien) woensdagavond in het televisieprogramma Op1.
Schrijver Rutger Bregman vindt de uitspraak van het gerechtshof juist schokkend, zei hij woensdagavond. Hij meent dat de Stichting Dier&Recht de claim op de posters goed onderbouwde en er goed, wetenschappelijk bewijs voor leverde. Bregman verwijst naar een onderzoek van de Wageningen Universiteit uit 2020, waarin de onderzoekers aangeven dat de scheiding tussen koe en kalf leed veroorzaakt.
Schrijver Rutger Bregman.
Schrijver Rutger Bregman. © ANP
Zelf is Bregman, uit ethische overwegingen, al langere tijd gestopt met het drinken van melk. Hij wijst erop dat een koe melk geeft om een kalf te voeden en daarom ieder jaar opnieuw een kalf moet krijgen, om voldoende melk te blijven geven. Die melk gaat vervolgens niet naar het kalf, maar wordt gebruikt voor de consument. Voor het kalf resteert in de regel de kalverhouderij, aldus Bregman.
Kemp counterde door te zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat zuivel ernstig dierenleed veroorzaakt. "Dus wij kunnen met trots stellen dat we een prachtig product maken en goed voor onze dieren zorgen. En 99,3 procent van de Nederlanders geniet daar iedere dag van", aldus Kemp. De Edenaar gaf aan dat het gerechtshof deze week de uitspraak bekrachtigde die eerder dit jaar al werd gedaan in een kort geding en dat het Bregman aan wetenschappelijk bewijs ontbreekt die zijn beweringen staven. Hij nodigde bovendien iedereen uit langs te komen en in de stal te kijken, hoe het er daar aan toegaat.
Kemp legde ook uit dat veehouders een kalf uit veiligheidsoverwegingen bewust snel weghalen bij de moeder. Op dat moment is er, zegt Kemp, tussen de koe en het kalf nog geen band ontstaan. "Doe je dat pas na drie, zes maanden, dan staat een koe soms dagenlang te loeien."