Stedendriehoek / Gelderse Vallei

'Vredelievend voor verbinding', op meerdere plekken lichtjestochten

De tocht in Brummen telt ongeveer vijftig deelnemers
De tocht in Brummen telt ongeveer vijftig deelnemers © Omroep Gelderland
BRUMMEN - Op verschillende plekken in Gelderland waren woensdagavond lichtjestochten. In Brummen zochten de deelnemers op vredelievende wijze naar verbinding 'ongeacht of men nu wel of niet gevaccineerd is'.
De tocht in Brummen telde naar schatting vijftig deelnemers, van jong tot oud. Zij wilden naar eigen zeggen 'licht brengen in de donkere dagen' van de huidige coronatijd. Deelnemers maken zich bovendien zorgen over een tweedeling in de samenleving tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. Zij vrezen uitsluiting van die laatste groep in de maatschappij.
Zo zag de lichtjesoptocht in Brummen eruit:
Lichtjesoptocht in Brummen
Ondanks een aankondiging op de website van actiegroep Nederland in Verzet, ging het volgens de gemeente om een initiatief van eigen inwoners. De gemeente verwachtte dan ook geen problemen rond de mars en voor zover bekend hebben die zich ook niet voorgedaan.

Zorgen om coronamaatregelen

Bij de Oude Kerk in Ede ging burgemeester René Verhulst in gesprek met een groep van ongeveer tien personen. Die uitten hun zorgen over de coronamaatregelen. Volgens een fotocorrespondent die ter plaatse was, verliep het gesprek rustig en met respect.
Burgemeester Verhulst in gesprek met het groepje
Burgemeester Verhulst in gesprek met het groepje © Persbureau Heitink
Behalve in Brummen en Ede waren er woensdagavond lichtjestochten in Apeldoorn en Nunspeet. In een soortgelijke tocht in Eerbeek liepen eerder 45 mensen mee.