Stedendriehoek

Wat moet je doen als je hond een wolf tegenkomt? Yvette legt het uit in een cursus

Yvette van Veldhuijsen geeft al jaren hondentrainingen
Yvette van Veldhuijsen geeft al jaren hondentrainingen © Omroep Gelderland
WENUM-WIESEL - Stel je bent op de Veluwe aan het wandelen met je hond en je komt een wolf tegen. Hoe reageer je dan? Wat doe je met je hond? Deze donderdag start een online cursus hondentraining die speciaal is gericht op hond-wolf contacten.
Yvette van Veldhuijsen geeft al jaren hondentrainingen. Vanuit haar hondenopvang op de Veluwe, nabij Apeldoorn, kwam de vraag of hondenbezitters wel voldoende kennis hebben over de wolf. Dat was de aanleiding voor de hond-wolf training zoals die vanavond van start gaat.

Geen paniek zaaien

En de eerste twee trainingen zitten al volgeboekt. Volgens Yvette weten veel hondeneigenaren niet goed wat ze moeten doen als ze tijdens het wandelen met de hond een wolf tegenkomen. En wat als je woont in wolvengebied en een hond buiten in de tuin hebt?
In deze reportage geeft Yvette tips:
Wat moet je doen als je hond een wolf tegenkomt?
Yvette wil geen paniek zaaien, want de wolf is redelijk schuw. "Maar het kan natuurlijk makkelijk gebeuren dat een wolf schrikt of zich aangevallen voelt. Het hangt er natuurlijk ook vanaf waar je de wolf tegenkomt. Is dat in de kern van zijn territorium of ergens aan de buitenrand."

Basiskennis voor hondenbezitters

Yvette pleit voor meer basiskennis voor hondenbezitters over de wolf. Hoe herken je bijvoorbeeld hun sporen, wat zijn de risicomomenten en hoe verdedig je je hond en jezelf als het toch op een confrontatie aankomt?
"Mensen doen in paniek de gekste dingen", zegt Yvette, "Op de Facebookpagina van mijn stichting Alert staat een filmpje van een vrouw uit Duitsland die in paniek raakt als ze met haar hond een wolf tegenkomt. Dat proberen we te voorkomen met deze cursus. En ja, er komen er nog meer want er is veel vraag naar."
Bij het Wolvenmeldpunt van de Zoogdierenvereniging zijn geen bijtincidenten tussen een wolf en hond bekend. Ook daar geldt het advies aan hondenbezitters: houd de hond aan de lijn op de aangewezen plekken. Wolven zijn volgens experts schuw en zullen niet direct afkomen op wandelaars die honden uit laten. Een cursus is volgens het meldpunt niet nodig als hondenbezitters zich houden aan de algemene uitlaatrichtlijnen in de verschillende natuurgebieden. Ook mag de hond soms gewoon los in de daarvoor aangewezen losloopgebieden.