Rijk van Nijmegen

Nijmeegse onderzoeker doet oproep: wetenschappers, stop met onnodig reizen

Volgens hoogleraar Teun Bousema zouden wetenschappers minder moeten vliegen
Volgens hoogleraar Teun Bousema zouden wetenschappers minder moeten vliegen © ANP
NIJMEGEN - Wetenschappers reizen te veel en dat moet anders, vindt Teun Bousema. Hij is hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten aan het Nijmeegse Radboudumc. Deze week lanceerde hij een petitie om de ecologische voetafdruk van wetenschappers te verminderen. De coronaperiode heeft bewezen dat het anders kan, zegt hij.
Bousema heeft voorbeelden te over van reisgedrag dat volgens hem onnodig en niet te verantwoorden is binnen de wetenschap. "Tijdens de coronaperiode ben ik gevraagd voor een interview in Japan. Als het niet digitaal was geweest vanwege corona, hadden ze wel een retourtje willen betalen met het vliegtuig. En dat voor een interview van een half uur. Dan denk ik: dat moeten we echt anders gaan doen."

IJsland en Oeganda

Deze week publiceerde Bousema in The Lancet een wetenschappelijk artikel over het reisgedrag van wetenschappers. Alles bij elkaar laten zij een grotere ecologische voetafdruk achter dan die van landen als IJsland en Oeganda.
"Door corona is alles tot stilstand gekomen. Dat was soms frustrerend, maar we hebben ook veel geleerd. Al vóór corona vonden ik en veel collega's dat er wat moest veranderen. Maar toen werd nog gezegd: een conferentie kun je nou eenmaal niet online organiseren. Dit is dus een goed moment om écht wat te veranderen."

Petitie

Behalve het artikel is Bousema samen met een collega een petitie gestart om zijn boodschap kracht bij te zetten. Meer dan duizend academici hebben de oproep inmiddels ondertekend.
Helemaal niet meer internationaal reizen is geen haalbaar doel zegt hij, en dat is ook niet de bedoeling. "Ik werk zelf vaak in Afrika, maar probeer wel bewustere keuzes te maken. Bijvoorbeeld door soms een internationaal congres over te slaan en simpelweg te weigeren om voor een korte vergadering het vliegtuig te pakken."
Dat kunnen volgens hem veel meer mensen doen. "We moeten vooral proberen om niet meer terug te gaan naar hoe het was. Als we op zo'n 50 procent van de vliegreizen uit kunnen komen, in vergelijking met vóór corona, dan hebben we al heel veel winst."