Gelderland

Een jaar na de allereerste coronaprik zijn er nog altijd mensen die hun eerste halen

Verpleegkundige Karin Vogelesang werd als allereerste in Gelderland ingeënt.
Verpleegkundige Karin Vogelesang werd als allereerste in Gelderland ingeënt. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Onder luid applaus kwamen ze een jaar geleden aan in het Radboudumc in Nijmegen: de allereerste coronavaccins. Het was dé hoop op een uitweg uit de coronacrisis, maar een jaar later zitten we middenin de boostercampagne.
"Het is weer een stap voorwaarts. Ik hoop dat we zo weer met z'n allen wat vrijheid kunnen krijgen. Dat we wat minder coronapatiënten op de afdeling zien en het werk wat minder zwaar wordt daar." Dat zei Karin Vogelesang, intensive care-verpleegkundige in het Radboudumc, toen ze een jaar geleden als eerste Gelderse haar coronavaccinatie kreeg.
Onder politiebegeleiding waren die ochtend de eerste vaccins aangekomen in het Nijmeegse ziekenhuis. Vanuit daar werden de vaccins verder verdeeld over de ziekenhuizen in de regio. Niet alleen in Nijmegen ging de spuit er direct in. Ook in Rijnstate in Arnhem en Slingeland in Doetinchem gingen ze voortvarend aan de slag.

Nog steeds handjevol eerste prikken per dag

Maar inmiddels zitten we weer in lockdown en middenin een tweede grote vaccinatiecampagne: de boostercampagne. Toch zijn er nog elke dag mensen die nu nog gaan voor een eerste prik, al zijn het er, vergeleken met de boosterprikken, maar een handjevol. In heel Gelderland ging het vorige week om minder dan duizend mensen.
Dat aantal was een tijd terug nog hoger, maar 'omdat wij de afgelopen weken gewerkt hebben aan een enorme opschaling voor het zetten van de boosterprikken, is er vanuit de GGD minder aandacht gegeven aan het benaderen van specifieke doelgroepen waar de vaccinatiegraad lager is', verklaart GGD Gelderland-Zuid. "Ook de vrije inloop is tijdelijk gestopt. Vanaf februari zal de drukte op de grote vaccinatielocaties naar verwachting weer afnemen, omdat de meeste mensen hun boosterprik gehaald hebben. Dan zal de GGD zich weer meer inzetten voor het fijnmazig vaccineren."

Drempels

GGD Gelderland-Midden zegt juist dat er steeds meer mensen gevaccineerd zijn en er dus steeds minder mensen komen voor een eerste prik. "Het gaat om mensen met vragen of drempels die nu gelukkig toch de stap maken om zich te laten vaccineren. En dat is goed, want de vaccinatie beschermd goed tegen besmetting en (ernstig) ziek worden."