Arnhem en omstreken

Emile Ratelband (72) wordt voor de negende keer vader (en hij weet de naam al)

Emile Ratelband wordt voor de negende keer vader.
Emile Ratelband wordt voor de negende keer vader. © ANP
ARNHEM - Positiviteitsgoeroe, huisbaas en mediapersoonlijkheid Emile Ratelband wordt dit jaar voor de negende keer vader. De 72-jarige Arnhemmer heeft ervoor gekozen om via een draagmoeder in Thailand opnieuw voor nageslacht te zorgen.
Ratelband vertrok rond de jaarwisseling met stille trom uit Nederland en vestigde zich in Thailand. Enkele maanden geleden was hij ook al in Zuidoost-Azië en werd het zaadje geplant voor familie-uitbreiding in 2022.
"Er komt een jongetje bij", laat Ratelband trots weten vanuit Thailand. Zijn aanstaande baby is kind nummer negen na Rolls, Minou, Charles, Beau Aimée, Georgine, Junior, Royce en (uit 2019) Betheke-Pleun. Die kinderen kreeg hij uit drie relaties en een draagmoederschap. In 2011 werd Ratelband overigens al voor de eerste keer opa.

In zijn eentje

De mediapersoonlijkheid zal zijn negende kind voornamelijk solo opvoeden. "Of dat pittig is? Ik zie dat anders. Mijn exen hebben in het verleden hun kinderen hun vader ontnomen, dat zal nu niet gebeuren. Het is fijn als je het opvoeden samen kunt doen en de boel zo in evenwicht kunt houden, maar dat is niet iedereen gegeven. Ik heb in het verleden een hoop gezeik gehad en wil graag bewijzen dat ik het zelf kan."
Dat maakte de keuze voor een Thaise draagmoeder ook eenvoudiger, zegt Ratelband. "Ik wil de garantie dat ik het zelf kan doen. De andere vrouwen in mijn leven hadden eigenlijk vooral het verlangen een kind op de wereld te zetten en hadden daarvoor een sterke zaaddonor nodig, die later de rekeningen voor ze kon betalen", blikt Ratelband terug.

Een zoon dankzij de Masai

Maar hoe weet Ratelband eigenlijk al zeker dat het een jongetje is, terwijl de geslachtsbepaling doorgaans rond de twintigste week van de zwangerschap plaatsvindt? "Dat heb ik vier maanden geleden al geregeld, omdat ik per se een zoon wilde. Ik heb kennis daarover weggehaald bij de Masai, een stam in Kenia. Die hebben mij verteld over een techniek waarmee ze zélf bepalen of ze een jongetje of meisje krijgen. Later kwam ik een kippenfokker tegen die zei dat ook zij technieken gebruiken om een hen of een haan te krijgen. Dus dat is geregeld."
Verschonen en spelen is heel gewoon voor een man van 52 jaar
Emile Ratelband (72)
De naam van de nieuwe Ratelband, die naar verwachting in mei of juni wordt geboren, ligt voor vader Emile al vast: Willibrord, een hommage aan vriend en oud-collega Willibrord Frequin. "Toen ik hem dat vertelde, op zijn 80ste verjaardag, was hij ontzettend geraakt", vertelt Ratelband.
En toch, het moet gezegd: Ratelband is volgens de letter van de wet 72 jaar. Is dat niet wat oud om nog een nakomeling op de wereld te zetten? Nee, zegt hij zelf. "Ik ben 52 en leef als een 52-jarige, maar dan met de ervaringen van een 72-jarige. De burgemeester van Arnhem en de rechtbank konden me - met heel valide redenen - helaas geen toestemming geven om echt twintig jaar jonger te zijn, maar ik heb alsnog die beslissing genomen om twintig jaar jonger te zijn."

Luiers verschonen

"Door mijn handelen en denken, door een jongere vrouw te nemen en nu weer vader te worden is het in feite een self-fullfilling prophecy geworden. Straks moet ik weer luiers verschonen, rekken en strekken en spelen. Dat is heel gewoon voor een man van 52 jaar. En waar je mee omgaat, word je mee besmet."