Gelderland

De winterkou is terug: kans op hagel en natte sneeuw

Het wordt woensdag een gure dag.
Het wordt woensdag een gure dag. © ANP
ARNHEM - Na een relatief warme jaarwisseling, keren de winterse temperaturen weer terug in onze provincie. Vooral in de nachten is het koud, met minima rond of net iets onder het vriespunt.
Op woensdag begonnen we net boven het vriespunt. De temperatuur loopt overdag op tot een graad of 6, maar volgens meteoroloog Johnny Willemsen van Weerplaza wordt het een ‘gure dag’. Er staat namelijk behoorlijk wat wind en vanuit het noordwesten komen buien de provincie binnen. “Die buien leveren voornamelijk regen op, maar hagel of natte sneeuw is ook mogelijk.”

Typisch winterweer

Ten opzichte van nieuwjaarsdag gaan we dus een graad of 10 omlaag. Dat lijkt volgens Weerplaza schokkend, maar eigenlijk blijft er typisch Hollands winterweer over.
Echte winterse taferelen hoeven we volgens Willemsen echter niet te verwachten. “Sommige mensen zullen de sneeuwvlokken zien, maar de meeste mensen niet.”

Lokaal glad

Pas in de avond wordt het volgens de weerman weer droog. Door de opklaringen zakt de temperatuur komende nacht naar het vriespunt. “Het kan lokaal glad op een bruggetje glad worden, vannacht of morgenochtend vroeg.”
Donderdag wordt een mooiere dag, voorspelt Willemsen. Dan wordt het een graad of 5 en staat er overdag niet zoveel wind. In de middag en vooral de avond trekt de wind wel weer aan.