Rivierengebied

'Er is hier amper ontzag voor politie', concluderen politici na rampnacht

Beelden van het feest in de nacht.
Beelden van het feest in de nacht. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
BEUSICHEM - Er is grote verontwaardiging in de Burense politiek over incidenten in de nieuwjaarsnacht, zoals de zware ontploffingen in Beusichem en het illegale feest in Rijswijk. Maar het toont ook aan hoe machteloos het gezag in zo'n plattelandsgemeente kan zijn, vinden veel raadsleden.
"Als ik een boefje ben en ik weet dat de capaciteit om op te treden hier zo beperkt is, dan ga ik hier ook naartoe", zegt raadslid Arthur Warmer (PvdA). "Of het nu gaat om bommen gooien, illegaal feesten of inbreken, er is een mega-capaciteitsprobleem. Je wordt als plattelandsgemeente bijna een soort vrijstaat."
En die zorgen klinken breed in de Burense raad. Ook bij coalitiepartij CDA: "In Buren is ook volop geknald en dat was geen gewoon vuurwerk", vertelt Monique Bettink. "Het probleem is mankracht. Er is te weinig politie in het gebied, zeker in dit soort situaties. Maar je ziet het op allerlei terreinen. We schrijven allemaal regels op maar als ze niet gehandhaafd worden, hebben ze geen betekenis."
Waar Warmer eerder denkt aan het verenigen van plattelandsgemeenten rond dit probleem en het gezamenlijk opeisen van meer capaciteit, zoekt Bettink het lokaal. "De raad moet budget vrijmaken om meer boa's in dienst te nemen. Wat ons betreft kunnen die dan volgend jaar ingezet worden zodat een eventueel vuurwerkverbod ook te handhaven is."

'Veel te coulant'

Toch zit het niet alleen in mankracht, vindt Alda van Zijl (D66). "Er wordt te weinig ingegrepen", vindt zij. "Dat feest heeft toch maar mooi plaats kunnen vinden en iedereen kon pas laat de volgende dag netjes vertrekken. Waarom hebben ze niet allemaal een bekeuring gehad?"
Ook in Beusichem waren de autoriteiten naar haar idee veel te coulant. "Het vuurwerk is veel eerder gemeld. Dagen van tevoren waren er al van die knallen te horen. Ze konden daar vrolijk mee doorgaan. Het ontzag voor de politie wordt zo steeds kleiner. Het moet toch niet heel moeilijk zijn zo iemand in de kraag te vatten."
"Dat de politie blijkbaar wel komt kijken en dat de aanwezigen gewoon doorgaan met afsteken is natuurlijk van de zotte", zegt ook Joop de Jonge van de Partij voor de Dieren. "Wat mij betreft hadden daar een hoop mensen opgepakt en opgesloten moeten worden tot na oud en nieuw."

'Weinig prioriteit'

De partij stelde dit jaar een vuurwerkmeldpunt in waar tientallen meldingen binnen kwamen. "In de praktijk bleek er niets van een vuurwerkverbod", zegt De Jonge. "Er is net zoveel geknald als voorgaande jaren. Ik snap dat er een capaciteitsprobleem is en dat het handhaven lastig kan zijn. Maar het heeft duidelijk ook weinig prioriteit."
"Schokkend", vindt zelfstandig raadslid Ellen van Dam. "Je ziet in het hele land van die excessen. Voor Buren is het eigenlijk heel vreemd. Ik hoop toch vooral dat de eigen gemeenschap het oppikt. Dat je elkaar erop aanspreekt. Dat het niet acceptabel is."
"De politiecapaciteit zal zeker voor een deel de oorzaak zijn van de gebeurtenissen", denkt Hans van Vierssen van de VVD. "Dat je zo'n groot feest niet met twee auto's met een paar agenten ontmanteld, snap ik", zegt hij. "Maar als je in Beusichem als politie al eerder zo'n groepje raddraaiers constateert dan moet er wel goed ingegrepen worden. Dat is mijn onderbuikgevoel. Maar ik ben nog niet op de hoogte gesteld van de tijdlijn en precieze gebeurtenissen."

'Moeilijke avond'

Bij de grootste partij Gemeentebelangen overheerst begrip voor de situatie. "Het is een heel moeilijke avond", zegt Sander van Alfen. "Er gebeurt van alles en een politieagent kan maar op een plek tegelijk zijn. We krijgen er niet ineens veel agenten bij."
Of er effectiever ingegrepen had kunnen worden, durft hij nog niet te zeggen. Van Alfen: "We zijn nog in afwachting van informatie van de burgemeester. Welke signalen waren er, welke stappen zijn er op welk moment gezet. Dat moeten we eerst allemaal op een rijtje hebben voor je conclusies kunt trekken."
Coalitiegenoot PCG sluit zich daarbij aan. "Het moet wel haarscherp uitgezocht worden", vindt Erik Zaaijer. "Ook om recht te doen aan de slachtoffers in Beusichem."