Rivierengebied

Lingeriewinkel getroffen door vuurwerkbom, eigenaresse deelt beelden daders

Eigenaar Anja Elands
Eigenaar Anja Elands © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Ze durft eigenlijk niets meer uit haar winkelvoorraad te verkopen. Anja Elands is eigenaar van een lingeriewinkel op de Markt in Culemborg. In de nieuwjaarsnacht werd haar winkel vol getroffen door een vuurwerkbom. De dikke winkelruit veranderde in een enorme hoeveelheid kleine glassplinters en die liggen nu tot ver achterin de winkel.
Kleine glassplinters in lingerie, daar zit niemand op te wachten. ‘Ik heb een winkel vol artikelen die op de huid gedragen worden en ik wil niet dat klanten melden dat ze de huid kapot hebben omdat er glas in de lingerie zit’, vertelt Anja.
Anja weet nog niet of de verzekering zal uitbetalen, maar ze weet wel dat het een extra klap voor haar is. Door de lockdown is de omzet nog maar twintig procent van de normale omzet.

Daders op beelden van verschillende camera’s

De daders staan op beeld. Anja heeft vier camera’s hangen en ze heeft daardoor goeie beelden. Ze gaf de beelden niet onmiddellijk aan de politie. Ze deed eerst een oproep aan de daders om zich te melden. Dat gebeurde niet en dus gingen de beelden maandag naar de politie.
Op de beelden is een groep te zien van jongens en meisjes naar schatting tussen 16 en 20 jaar oud. Volgens wijkagent Hans van Heumen zijn er ook goede beelden van de omgeving van de Markt in Culemborg. ‘De groep is goed in beeld, hier kunnen we verder mee’, volgens de wijkagent.
Van Heumen vindt het mooi dat de eigenaresse de jongeren nog een kans gaf om het onderling op te lossen. ‘Nu wordt het een strafrechtelijk traject’, aldus de wijkagent.

Steunbetuigingen voor de eigenaresse

Bij Anja lopen de steunbetuigingen ondertussen binnen. Via reacties op haar Facebook-pagina, maar ook telefonisch. Zo belde de burgemeester en de wethouder. Ook heeft ze het idee dat de politie er bovenop zit. ‘Ik voel me aan alle kanten gesteund’, aldus Anja.