Achterhoek

Camiel is gek van krachttraining: 'Je krijgt een mooi lichaam niet cadeau'

APELDOORN - Naarmate we ouder worden, neemt onze spiermassa af. Verstandig om dus de sportschool in te duiken en aan krachttraining te doen. Voormalig Nederlands Kampioen Bodybuilden Camiel Saris (46) uit Apeldoorn doet al twintig jaar aan krachttraining. Hij is er helemaal gek op. "Je hebt het helemaal zelf in de hand. Je bent niet afhankelijk van een team en dat vind ik fijn."
Saris, in het dagelijks leven rechercheur, doet sinds zijn 30ste actief mee aan wedstrijden. In 2018 was hij Nederlands Kampioen in de categorie onder de 100 kilogram. Hij kijkt nu uit naar april 2022, dan is er weer een NK en kan hij zich kwalificeren voor het EK. Door corona heeft het wel allemaal een beetje stilgelegen, maar inmiddels is hij weer volop aan het trainen en dat kun je ook zien.
Het begon allemaal toen hij nog voetbalde en zijn bovenlichaam wat meer wilde trainen. Toen kreeg hij de smaak te pakken en is er serieuzer mee aan de slag gegaan. Eerst volgens strakke schema's en begeleiding. Maar na zoveel jaar ervaring, heeft hij dat niet meer nodig. "Ik weet zelf wanneer het goed zit."

Klein wereldje

In Nederland is de sport niet zo groot als in andere landen. "Het is echt een klein wereldje hier. Je krijgt een mooi fysiek lichaam niet cadeau en die wonderpil bestaat nog altijd niet. Je moet er hard voor werken."
Aan stoppen denkt Saris voorlopig nog niet. "Dat spierpijngevoel vind ik heerlijk. Dat heb ik na iedere training nog. Als ik stop komt dat door andere omstandigheden. Een gezin, ofzo. Anders ga ik door."

I love de Achterhoek

Frans Miggelbrink en Willem te Molder gaan in het derde seizoen van I love de Achterhoek op zoek naar manieren om gezond en gelukkig oud te worden. Ze zijn de 60 gepasseerd en dan is het verstandig om te werken aan je spiermassa. Ze brengen een bezoekje aan Camiel in de sportschool voor een krachttraining.
Meer zien? Kijk dan vanavond naar I love de Achterhoek, in deze aflevering duiken de mannen in de wereld van sport en bewegen. Kun je niet langer wachten? Kijk dan hieronder alvast de aflevering.
I Love De Achterhoek - Sport en bewegen