Uitvaartverzorgers draaien overuren: 'Nabestaanden verzwijgen soms dat ze corona hebben'

Uitvaartondernemer John Meijer heeft het eigenlijk al twee jaar druk.
Uitvaartondernemer John Meijer heeft het eigenlijk al twee jaar druk. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Corona bezorgt uitvaartverzorgers hoofdbrekens. De crematoria draaien overuren en soms wordt zelfs het wettelijk maximum van zes dagen tussen overlijden en uitvaart overschreden. "Een aantal weken geleden is er zelfs overwogen om die termijn landelijk vrij te geven, maar dat is gelukkig net niet nodig geweest", zegt Harold Coeling van uitvaartverzorger Kramer in Arnhem.
"Het gaat met golven, maar het is al bijna twee jaar druk", vertelt de Nijmeegse uitvaartverzorger John Meijer. "De tijden dat crematoria dag en nacht doordraaiden zijn voorbij, maar dat komt vooral omdat dat niet vol te houden is. Personeel raakt oververmoeid en valt uit." En dus stapelt het aantal crematies op en worden uitvaarten uitgesteld.
Meijer verzorgt soms acht uitvaarten per week:
Uitvaartverzorgers draaien overuren: 'Ook wij zijn blij als het weer rustiger wordt'

Uitstel vanwege besmetting nabestaande

"Het is zo'n twintig procent drukker", zegt Martijn van de Koolwijk van uitvaartverzorger Dela. "Maar dat is niet de grootste reden voor uitstel. Ook corona bij nabestaanden zorgt ervoor dat mensen vragen om de uitvaart uit te stellen tot ze uit quarantaine zijn zodat ze bij het afscheid kunnen zijn."
Dat dat een geldige reden is om uitstel te vragen bij de gemeente, weet lang niet iedereen. "We merken steeds vaker dat familieleden of nabestaanden het niet meer zelf zeggen als ze corona hebben, want dan kunnen ze niet bij de uitvaart zijn", aldus Meijer.

Uitvaartverzorger, geen politieagent

Sowieso hebben ze al veel te stellen met de coronaregels. Meijer: "Je bent constant bezig om mensen te wijzen op de regels van afstand houden. Dat is echt niet fijn als uitvaartverzorger. Je wilt geen politieagent spelen."
De een zijn dood is de ander zijn brood is een bekende uitdrukking. "Mensen zeggen weleens tegen me dat het goede tijden zijn voor ons in de uitvaartbranche, maar geloof mij maar: niemand vindt dit fijn. Ik zal blij zijn als het weer rustiger wordt."
Heb jij ook te maken met uitstel van de uitvaart van een familielid? Wordt hierbij de wettelijke termijn (bijna) overschreden en wil je je ervaring delen met Omroep Gelderland? We komen graag met je in contact via e-mail (omroep@gld.nl) of WhatsApp (06 - 220 543 52). We gaan zorgvuldig om met het verhaal.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!