Achterhoek

Aalten wil laatste onbewaakte spoorwegovergang in de gemeente zo snel mogelijk sluiten

Overweg op Kleuverspad.
Overweg op Kleuverspad. © Omroep Gelderland
AALTEN - De gemeente Aalten wil dit jaar samen met de provincie Gelderland de laatste onbewaakte spoorwegovergang in de gemeente sluiten.
De overgang aan het Kleuverspad in het buitengebied van Aalten zou eigenlijk afgelopen jaar al worden afgesloten, maar dat liep vertraging op doordat er nog onderzoeken rond natuurherstel moesten plaatsvinden.

Houtsingel blijft behouden

Zo zouden in de houtsingel naast het spoor vleermuizen leven. Deze houtsingel zou worden gekapt, maar inmiddels is besloten dat de kap geen onderdeel meer uit maakt van het plan. Daarmee blijft de houtsingel behouden, waardoor het onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen komt te vervallen.
Uit het onderzoek komt wel naar voren dat er extra maatregelen moeten worden genomen voor de rode eekhoorn, zandhagedis en sperwer om te voorkomen dat hun leefgebied wordt bedreigd.

Nieuwe weg langs het spoor

De gemeente wil parallel aan het spoor een weg aanleggen tussen de spoorwegovergang aan het Kleuverspad en de Buninkdijk. Voor het verkeer uit de omgeving is er daardoor een veilig alternatief om het spoor over te steken en blijft de omrijtijd beperkt.
Om deze nieuwe weg aan te leggen, moeten er bomen verdwijnen. De kap wordt gecompenseerd door ruim tweeduizend vierkante meter aan nieuw bos.

Haast maken met besluit

Het besluit wordt zo snel mogelijk voorgelegd aan de gemeenteraad, omdat anders de subsidie die de provincie Gelderland afgeeft voor het afsluiten van de spoorwegovergang, komt te vervallen.

Zie ook: