Gelderse Vallei

Dit is waarom jij nú last hebt van jeukende muggenbulten

Via Muggenradar komen veel meldingen binnen van mensen die overlast ervaren.
Via Muggenradar komen veel meldingen binnen van mensen die overlast ervaren. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Mensen maken volop melding van muggen deze winter. De oorzaak is de relatief hoge temperatuur voor deze tijd van het jaar. De meldingen worden onder meer gedaan via de Muggenradar, ziet ook bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University.
"Dat geeft wel wat aan. Je verwacht op 3 januari geen overlast. Dat mensen dat nu uit zichzelf melden, is veelzeggend", vertelt de bioloog aan de NOS. Afgelopen zomer registreerde Wageningen University ook al meer overlast van muggen.
Volgens Van Vliet zou het mogelijk gaan om de geringde wintersteekmug die nu actief is. "Als het te koud is vliegt de wintersteekmug niet, want het is een koudbloedig beest. Maar als de omstandigheden gunstig zijn, gaan ze op zoek naar bloed."

Doodgeslagen muggen opsturen

Tijdens de vorige winter hadden mensen ook al veel last van muggen. Wageningen University deed toen een oproep om doodgeslagen muggen op te sturen voor onderzoek.
Dat werd massaal gedaan. Bijna 6000 dode muggen werden er opgestuurd naar het lab in Wageningen en in meer dan de helft van de gevallen ging het om de geringde wintersteekmug. 44 procent van de doodgemepte muggen was een huissteekmug.
Die huissteekmug gaan we mogelijk steeds vaker in de winter zien, zegt Van Vliet. Een zogenoemde molestus-variant van de huissteekmug gaat in de winter niet in rust, zoals de gewone variant wel doet.
In plaats daarvan houdt het beestje zich op in ondergrondse broedplaatsen, zoals kruipruimtes van woningen waar een beetje water in staat. "Onze aanname is dat we steeds meer van die molestus-muggen krijgen in Nederland, ook in de winter, vanwege de stijgende temperaturen." Studies naar die molestus-muggen lopen nog.
Wel bekend is dat deze soort zich vaker ophoudt in steden dan in minder dichtbevolkte gebieden. Dat is volgens Van Vliet vermoedelijk de reden dat klachten via de Muggenrader nu voornamelijk uit het westelijk deel van ons land komen.

Vlinders actief door hoge temperaturen

De zachte winter heeft ook veel invloed op de vlinders in ons land. "De extreem hoge temperaturen hebben ervoor gezorgd dat diverse vlinders uit hun overwintering zijn ontwaakt", schrijft Kars Veling van de Vlinderstichting.
Er zijn vooral dagpauwogen en citroenvlinders gezien, en ook een enkele kleine vos. "Op 1 januari trof ik zelf drie bosbesuilen en een zwartvlekwinteruil op bomen die ik had ingesmeerd in een parkje in Culemborg", aldus Veling.
Dat de vlinders in de winter al actief worden is niet goed voor de insecten. "Dat kost ze enorm veel energie en die hebben ze de komende maanden nog hard nodig. Pas in maart ‘horen’ ze te ontwaken. Dan gaan ze op pad om een partner te vinden en zich voort te planten."
De stichting is er dan ook blij mee dat het de afgelopen tijd niet zonnig is geweest. "Dat triggert de vlinders extra om actief te worden. Een volop zonnige dag met deze temperaturen zou geleid hebben tot vele duizenden vlinders die actief zouden zijn geworden."
De Vlinderstichting hoopt dat de komende maanden weer wat kouder worden. "Als het nu weer gewoon koud wordt en ze kunnen weer in rust gaan, dan kan het nog meevallen, maar nog een of twee van die extreem warme perioden kunnen funest zijn."