Achterhoek / Gelderse Vallei

Basisscholen blij om heropening: 'Op de team-app vlogen de hoera’s ons tegemoet'

directeur Erik Lammers van de Wilhelminaschool in Doetinchem
directeur Erik Lammers van de Wilhelminaschool in Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het hoge woord is eruit. Vanaf maandag 10 januari mogen de basisscholen weer open. Na de kerstvakantie, die vanwege corona een week werd vervroegd, pakken ze het 'gewone' schooljaarschema weer op.
“Wij hoopten erop dat we weer open mochten. Op de team-app vlogen de hoera’s ons tegemoet. Wij zijn ongelofelijk gelukkig dat we weer kinderen mogen ontvangen”, zegt directeur Erik Lammers van de Wilhelminaschool in Doetinchem.
Voorafgaand aan de heropening werd rekening gehouden met verschillende varianten onderwijs na 10 januari. “Er zijn vele uren werk die door het putje weggespoeld kunnen worden, maar daar tegenover staat dat we heel gelukkig zijn dat we weer open mogen en we hopen dat we nooit meer dicht hoeven. Wij willen er zijn voor onze kinderen en hen op een zo goed mogelijke manier onderwijs geven", klinkt het vol goede moed.

Alleen basisscholen weer open

Het Outbreak Management Team (OMT) vindt de openstelling van primair en voortgezet onderwijs verantwoord, zei demissionair minister Slob van Onderwijs. "Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongsten zijn afgenomen." Bij de oudere jongeren is dat nog niet het geval, dus het mbo, hoger onderwijs en de universiteiten in ons land blijven voorlopig nog dicht. Op 14 januari wordt een nieuwe afweging gemaakt.
Sjoerd van Asseldonk van de Wageningse studentenvereniging Unitas hoopt dat het voor hen niet veel langer duurt. "Tot nu toe viel een groot deel in de kerstvakantie, daardoor vallen de achterstanden die we extra hebben opgelopen wel mee. Maar nu gaan we in het reguliere jaar verder. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk weer in het normale onderwijsritme zitten."