Noord-Veluwe

'It giet oan!' bezorgde Gerben 25 jaar geleden handenvol werk

De paardenactie tijdens de Elfstedentocht van 1997.
De paardenactie tijdens de Elfstedentocht van 1997. © Gerben Bronkhorst
OENE - De Elfstedentocht van 4 januari 1997, die haalt Gerben Bronkhorst uit Oene zich nog levendig voor de geest. Niet om zijn eigen schaatsprestatie, maar wel om het keiharde werk dat hij als hoefsmid leverde om 36 politiepaarden voor te bereiden op het gladde ijs. En de start en fnish pakte hij toch maar mooi mee, net als Erik van Roekel uit Apeldoorn.
Gerben werkt als hoefsmid vanuit Oene en heeft de politie als klant. "Toen op 2 januari bekend werd dat de tocht zou doorgaan, vroeg de politie mij om paarden voor te bereiden met speciale ijzers voor op het ijs. Ik ben toen samen met een stagiair meteen aan de slag gegaan", blikt hij terug.
Als een razende Roeland werkte Gerben zich een slag in de rondte, inclusief een ritje naar Kampen om nog nieuw materiaal in te slaan. "Uiteindelijk waren we op 4 januari om vier uur in de ochtend klaar en heb ik de start van de Elfstedentocht van dichtbij meegemaakt. Daarna ben ik meteen gaan slapen."
Mensen op het ijs bij de finish.
Mensen op het ijs bij de finish. © Gerben Bronkhorst
Toen de slaap voorbij was, vond Gerben zichzelf terug bij de finish op de Bonkervaart. "Het was daar echt héél druk, mensen dreigden over de hekken te klimmen. Maar het publiek gedroeg zich voortreffelijk en de inzet van politiepaarden was uiteindelijk niet nodig. Gelukkig maar, want voor een paard van 700 kilo was het ijs echt te zwak geweest."

Met de trein

Bij de finish zag ook Apeldoorner Erik van Roekel hoe Henk Angenent in de eindsprint sterker was dan concurrent Erik Hulzebosch. "Toen de tocht werd aangekondigd, wist ik meteen dat ik zou gaan kijken. Ik ging de avond ervoor om elf uur met de trein naar Leeuwarden en zag bij de start iedereen het ijs op gaan. En daarna dus naar de Bonkervaart."
Van Roekel denkt terug aan de kou, maar vooral aan de prettige sfeer in Friesland. "Ik heb echt mooie herinneringen aan 4 januari 1997."
Erik van Roekel droeg in 1997 deze trui toen hij in Friesland ging kijken.
Erik van Roekel droeg in 1997 deze trui toen hij in Friesland ging kijken. © Erik van Roekel