Rijk van Nijmegen

Een opname in het Radboudumc? Dan eerst een coronatest

Elke patiënt krijgt bij binnenkomst een PCR-test.
Elke patiënt krijgt bij binnenkomst een PCR-test. © ANP
NIJMEGEN - Het Nijmeegse Radboudumc neemt met ingang van donderdag standaard een PCR-test af bij elke patiënt die wordt opgenomen. Dat moet verspreiding van het coronavirus voorkomen, aldus het universitaire ziekenhuis.
De test volgens meteen bij opname en de uitslag volgt dezelfde dag al. Een positieve uitslag staat een opname niet in de weg. Ook hoeven patiënten in afwachting van de testuitslag niet in isolatie.

Positieve test?

"Als een testuitslag van een patiënt onverhoopt positief is, dan wordt die patiënt vanaf dat moment op een aparte kamer gelegd, geïsoleerd verpleegd en starten we het bron- en contactonderzoek op", schrijft het ziekenhuis.
De test is bedoeld om patiënten die ongemerkt het coronavirus hebben snel in beeld te krijgen. Dat moet meer besmettingen binnen het Radboudumc voorkomen. Het ziekenhuis acht de extra maatregel nodig wegens de verhoogde besmettelijkheid van de omikronvariant van corona.
Het Radboudumc is niet het eerste ziekenhuis dat deze maatregel invoert. Enkele specialistische ziekenhuizen doen dit al langer, zoals het Antoni van Leeuwenhoek, voor kankerpatiënten, en het Franciscus Gasthuis& Vlietland, voor mensen met ernstig overgewicht.