Rivierengebied

'Bewaking niet opgewassen tegen invasie', eigenaar steenfabriek baalt van illegale rave

Het terrein is eigendom van Wienerberger.
Het terrein is eigendom van Wienerberger. © ANP
RIJSWIJK - De eigenaar van de oude steenfabriek in Rijswijk betreurt het dat hun terrein gebruikt is voor een illegaal feest tijdens oud en nieuw. Honderden feestgangers gingen uit hun dak op het verlaten fabrieksterrein. "Onze bewaking is niet opgewassen tegen die invasie", zegt directeur Bert Jan Koekoek van Wienerberger.
Wienerberger is een internationaal opererend concern dat gespecialiseerd is in bouwmaterialen. Het Nederlandse hoofdkantoor ligt in Zaltbommel. Volgens de directie wordt het terrein van de historische steenfabriek De Roodvoet al enige tijd bewaakt met camera's.
"We hebben het terrein onder permanente bewaking staan", reageert directeur Bert Jan Koekoek. "Daarvoor zijn meerdere masten geplaatst. Het terrein is al eerder onrechtmatig betreden, terwijl dit niet veilig is. De bewaking is niet opgewassen tegen een invasie van honderden wetsovertreders. We betreuren het dat deze 'rave' plaats heeft gevonden, terwijl we door de pandemie juist voorzichtig moeten zijn met contacten."

'We zijn blij'

Koekoek hoopt dat het feest ook andere gevolgen heeft voor de in 2009 gesloten fabriek. "Er zijn al veel initiatieven bedacht om het terrein na de sluiting te ontwikkelen. De gemeente en de provincie willen tot op zekere hoogte wel meedenken, maar toch komt het maar niet tot een plan waar alle partijen zich in kunnen vinden. Hopelijk kunnen we door dit illegale feest toch nog eens om tafel om de ontwikkeling van het terrein te versnellen."
Ook heeft Koekoek nog een opmerking over de handhaving. "We zijn blij en hebben respect voor de correcte manier waarop de politie het illegale feest heeft afgehandeld", besluit de directeur.
Fabriek met oorlogsverleden
Steenfabriek De Roodvoet heeft een turbulente geschiedenis. Op 31 maart 1945 werd het gebombardeerd door geallieerde vliegtuigen. Er werd gedacht dat er Duitse munitieschepen in het haventje lagen. Dit bleek niet te kloppen, waardoor er vooral woningen en een speeltuin getroffen werden. Bij het bombardement kwamen zeker elf mensen om het leven. Het grootste deel van de slachtoffers bestond uit jonge kinderen.

Zie ook: