Het water stijgt: moeten we al bang zijn voor hoogwater?

Vorig jaar februari kreeg Alphons van Winden nog wel natte voeten
Vorig jaar februari kreeg Alphons van Winden nog wel natte voeten © Omroep Geldderland
BENEDEN-LEEUWEN - Wie langs de Waal of de Rijn fietst of wandelt, is het misschien opgevallen dat het water lijkt te stijgen. Moeten we de zandzakken alweer uit de schuur halen? "Nee hoor", zegt Alphons van Winden van Waterpeilen.nl. "Het waterpeil gaat nog wel stijgen tot een meter hoger eind volgende week, maar voorlopig is er geen kans op echt hoogwater."
Volgens de waterpeiler ligt er een flinke regenbui in het verschiet in Frankrijk die gaat zorgen voor die meter stijging, maar daar blijft het voorlopig bij. "We zitten nu iets boven gemiddeld qua waterniveau. Ongeveer op 11, 12 meter. Over hoogwater spreken we pas bij 14,5 tot 15 meter."

Drie seinen op groen

Even een klein college hoogwater. Volgens Van Winden zijn daarvoor drie dingen nodig: "Ten eerste een langere natte periode - dat is op dit moment wel enigszins aan de hand. Ten tweede een flinke sneeuwlaag van 20, 30 centimeter in een groot deel van het stroomgebied. Vooral de Vogezen en de Eifel zijn voor ons van belang. Die sneeuwlaag is er nu niet, door het warmere weer. En ten derde moet er een stevige regenzone zijn waardoor al die sneeuw smelt. Als al die drie seinen op groen staan - of rood, zo je wilt - dan is er kans op hoogwater bij ons."
Voorlopig kunnen de zandzakken dus in de schuur blijven en houden we nog droge voeten bij een wandeling langs de rivieren.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!