Rivierengebied

Verdachten vuurwerkbommen Beusichem zijn op video vastgelegd

De politie schat de schade op enkele tonnen.
De politie schat de schade op enkele tonnen. © politie Buren
BEUSICHEM - Het afsteken van de zware vuurwerkbommen, die voor een ravage zorgden in Beusichem, is opgenomen op video en in handen van de politie. De politie hoopt op die manier te kunnen achterhalen wie de daders zijn.
De vuurwerkbommen zijn midden op het plein afgestoken, vertelt wijkagent Hendriksen. "Dat is op het filmpje te zien." Videobeelden stromen binnen bij de politie. "Dat levert wel een paar aanknopingspunten op", vertelt de agent. Ook is er volgens hem buurtonderzoek gedaan.

Nog geen verdachten aangehouden

Burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren zei in een open brief dat er al aanhoudingen verricht waren in Beusichem. Vervolgens ging het verhaal rond dat die verdachten waren aangehouden voor het afsteken van de vuurwerkbommen, maar dat klopt volgens de wijkagent niet. "Er zijn met oud en nieuw twee mensen aangehouden, maar dat was voor belediging van agenten. Zij hebben niets met deze zaak te maken."

'Kinderen stonden voor het raam te kijken'

Door de explosies vlogen de ruiten bij zeker acht huizen uit de sponningen, daarnaast zijn er in totaal zeker 14 huizen beschadigd. De historische panden zijn dichtgetimmerd. Ook tientallen kleine ruiten van de kerk op de Markt sneuvelden. De politie schat de schade op minimaal enkele tonnen.
De wijkagent spreekt van een onbezonnen daad. Hij sprak bewoners die vertelden dat vlak voor de fatale knallen nog kinderen voor het raam stonden te kijken.
"Ouders hadden er al een voorgevoel, ze hebben net op tijd hun kinderen voor het raam weggehaald. Bij huizen met enkel glas, is het glas gewoon de huiskamer ingeschoten. Het is een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen. Bij mensen met stevige ruiten zijn de kozijnen naar binnen geschoven."
Zie ook: