Gelderland

Illegale feesten in bos en bunker: hier moest de politie ook al optreden

Vier agenten raakten gewond toen ze een einde maakten aan een illegaal feest aan de Koningsweg in Arnhem.
Vier agenten raakten gewond toen ze een einde maakten aan een illegaal feest aan de Koningsweg in Arnhem. © ANP
WAGENINGEN - Houd ze maar eens binnen, de jongeren die al twee jaar beperkt worden in hun vrijheid vanwege corona. Zaterdag maakten de politie en ME pas na uren een einde aan een illegaal dancefeest in de oude steenfabriek in Rijswijk. Een overzicht van de feestjes die niet mochten en waar de politie moest optreden.

Lunteren met oud en en nieuw

De politie houdt zich tijdens de recente jaarwisseling afzijdig bij een feest in Lunteren met jongeren. Een omwonende meldt Omroep Gelderland dat de politie meldingen van de buurt aan haar laars lapt, 'omdat ze bang zijn dat ze op een andere plek dan problemen krijgen'. De politie laat later weten dat tientallen mensen op het feest zijn.
Ook in Arnhem stuit de politie op twee feesten, beide op een terrein aan de Costerstraat. "Vol met auto’s", zegt een politiewoordvoerder. "Toen we daar kwamen gingen 200 mensen er snel vandoor. Later werd een ander feest ontdekt met ongeveer 400 mensen. We hebben een dj-installatie aangetroffen en deze is in beslag genomen."

Een bos bij Wageningen

Bij een illegaal feest in een bos bij Wageningen raakt een 17-jarige jongen uit Renkum zaterdagnacht 18 december lichtgewond bij een steekpartij. De politie arresteert een 18-jarige jongen uit Veenendaal. Het feest is op een afgelegen plek in het bos. Volgens de politie zijn zo'n zestig jongeren op het feest. Behalve de aanhouding van de messentrekker vallen geen arrestaties.
Herinner je je dit feest in Velp nog? Van corona had nog niemand gehoord.
Feestje in Velp, oh ja dat was toen!

Zandenplas in Nunspeet

Een grote groep mensen heeft zich op vrijdagavond 25 juni verzameld bij de Zandenplas in Nunspeet. De politie die poolshoogte komt nemen, constateert dat het om een illegaal feest gaat maar verricht geen aanhoudingen. Feestgangers gaan op bevel van de politie weg. Politiehonden die zijn meegenomen hoeven niet in actie te komen.

Bunkerfeest in Arnhem

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch noemt de mensen tuig die agenten verwonden in de jaarwisseling. De politie is naar de Koningsweg in Arnhem gegaan om een illegaal feest te beëindigen. Op dat feest in een bunker op het terrein zijn zeker zeventig bezoekers. Feestgangers verzetten zich en gooien met stenen. Vier stenengooiers worden afgevoerd.
De politie in de tunnelbuis bij Heerde.
De politie in de tunnelbuis bij Heerde. © Instagram/politiehonden Oost-Nederland

Viaduct van A50

De politie maakt op 12 december 2020 een einde aan een illegaal feest op een bijzondere plek: een tunnelbuis boven de A50 in de buurt van Heerde. De feestgangers hebben het slot van een hek in de tunnelbuis vernield om binnen te komen. Alle bezoekers, zo'n 15 tot 20 man, worden op de bon geslingerd. De politie neemt professionele apparatuur in beslag.
Wie zich niet aan de coronaregels houdt riskeert een boete van 95 euro. Het niet opvolgen van een bevel van de politie betekent een boete van 400 euro. Wie geen identificatiebewijs kan laten zien: 100 euro boete, jongeren van 14 en 15 jaar 50 euro. Krijg je een boete of straf voor drugs, dan gelden verschillende tarieven. Ga daarvoor naar boetebase.om.nl.

Klikken in Angerlo

In Angerlo beëindigt de politie op vrijdagavond 30 oktober van dat jaar een illegaal feest na een tip via Meld Misdaad Anoniem. De ongeveer twintig jongeren krijgen een boete. "We hebben weten te voorkomen dat het een groter feest werd en zullen de locatie de komende uren in de gaten blijven houden", zegt de politie.

Ruim honderd man in Hattem

Het is de zomer van 2020. De politie stopt zaterdagnacht 30 augustus een illegaal feest in een bedrijfspand in Hattem. Ruim honderd mensen maken plezier, zonder afstand te houden. Voor het feest is geen vergunning. De burgemeester van Hattem noemt de gebeurtenis 'volstrekt onverantwoord'.
Eerder die maand grijpt de politie in de Kijfwaard bij Pannerden in, daar waar de Rijn en Waal splitsen. Vijftien feestgangers krijgen een boete. De geluidsinstallatie wordt aangedreven door een aggregaat. Dat aggregaat wordt in beslag genomen.

Verjaardagsfeest met bijna 150 jongeren

De politie veegt op 18 juli 2020 een terrein schoon in De Klomp bij Ede. Zo'n 130 tot 150 man vieren een verjaardagsfeest. De politie vraagt de aanwezigen naar huis te gaan, maar de sfeer slaat om. Een politiewagen wordt in brand gestoken. De politie past geweld toe om de feestvierders te verjagen, maar verricht geen aanhoudingen.