Rivierengebied

'Dit was geen vuurwerk, dit waren bommen', burgemeester woedend over jaarwisseling

Burgemeester Meijers van Buren.
Burgemeester Meijers van Buren. © Omroep Gelderland
MAURIK - Waarnemend burgemeester Josan Meijers is laaiend. In een open brief op de website van Buren spuwt ze vuur in de richting van de afsteker(s) van twee zware vuurwerkbommen die grote schade veroorzaakten in Beusichem. Van de kerk sneuvelden tientallen kleine ruiten en meer dan tien huizen liepen schade op. "Schaam je diep", zegt Meijers in de open brief.
"De bewoners van de getroffen huizen zitten nu met afgetimmerde ramen en veel schade. Een nachtmerrie om het nieuwe jaar zo te beginnen", zegt Meijers. Wie de schade op zijn geweten heeft, roept Meijers zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. "Maak excuses en vergoed de schade. Dit is geen vuurwerk meer, dit waren bommen."
Meijers noemt de daad 'niet stoer, maar ontzettend dom'. De politie schat de schade op enkele tonnen. Volgens Meijers heeft de politie 'enkele aanhoudingen verricht'.

'Geen vergunning voor feest'

In de brief op Buren.nl staat Meijers ook stil bij het illegale dancefeest in de oude steenfabriek in Rijswijk, in de nieuwjaarsnacht. De politie maakte pas in de loop van 1 januari een einde aan de raveparty. Die werd bezocht door honderden feestgangers uit binnen- en buitenland.
De burgemeester hoorde pal voor de jaarwisseling van het illegale feest, schrijft ze. "Om vijf voor twaalf, net voor de jaarwisseling, kreeg ik het eerste telefoontje van de politie dat er mogelijk een illegale bijeenkomst zou plaatsvinden. Kort na middernacht arriveerden de eerste honderden mensen. Er was geen aankondiging van gedaan, laat staan een vergunning aangevraagd. Alles was in het geheim voorbereid door een voor ons onbekend internationaal netwerk."

'Extra politie was er niet'

Agenten probeerden volgens haar bezoekers tegen te houden, maar vele omzeilden de politie. Meijers: "Extra politiemensen waren niet meteen voorhanden, iedereen was al ergens aan het werk." Vanaf 11.00 uur gingen de eerste bezoekers weg. Toen arrestatiebussen van de ME voorreden, stroomde de oude steenfabriek leeg, aldus de burgemeester.
Ze spreekt in de brief haar waardering uit naar bewoners van zowel Beusichem als Rijswijk. "In Rijswijk stonden overal auto’s geparkeerd en liepen feestgangers zelfs door de weilanden. De muziek was luid te horen en er kwamen steeds meer hulpdiensten in het kleine dorp. Dat is nogal wat. Ook in andere dorpen was er overlast, zoals in Maurik."

Zie ook: