Achterhoek

De kippen van Roy zijn opgehokt: 'Vogelgriep is vergelijkbaar met corona'

Achterhoekse pluimveehouder Roy Tomesen laat niemand zijn bedrijf binnen
Achterhoekse pluimveehouder Roy Tomesen laat niemand zijn bedrijf binnen © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Europa kampt met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit, zo stellen Duitse onderzoekers. Sinds ruim twee maanden is er een ophokplicht voor pluimvee. Door uitbraken worden bedrijven geruimd. Een nachtmerrie voor pluimveehouders. "Het is vergelijkbaar met corona."
De vergelijking met het coronavirus is snel gemaakt. Ook de 140.000 leghennen van Roy Tomesen uit Doetinchem zitten sinds oktober "in quarantaine", zoals de pluimveehouder het noemt. De vogelgriep waart de laatste jaren vaker rond in Nederland, dus deze 'lockdown' voor zijn kippen kwam voor Tomesen niet onverwacht.
"De overeenkomst tussen het coronavirus en de vogelgriep is dat het makkelijk kan muteren. Een vogel pakt op een bepaalde plek een mutant op, en die vliegt de wereld over en verspreidt het. En wij mensen stappen in een vliegtuig en brengen vanuit Zuid-Afrika omikron naar Europa", aldus de pluimveehouder.

Extra maatregelen

Om de vogelgriep buiten de deur te houden, blijven de hennen dus op stal. Maar Tomesen treft meer maatregelen. In principe mogen alleen werknemers naar binnen en voordat zij de stal ingaan, nemen ze een douche en krijgen ze bedrijfskleding aan.
De kippen van Roy Tomesen
De leghennen van Pluimveehouderij Tomesen blijven op stal
De leghennen van Pluimveehouderij Tomesen blijven op stal © Roy Tomesen
Door de ophokplicht ligt een financiële aderlating in het verschiet voor Tomesen. Hij verkoopt vrije uitloop eieren, maar door de ophokplicht moet hij vanaf half februari scharreleieren gaan verkopen. En dat levert veel minder op.
"Een vrije uitlooptoeslag is ongeveer twee cent per ei. Die heb je nodig omdat kippen gebruik maken van een buitenruimte. Wij hebben 24.000 vrije uitloopkippen, dus dat betekent al gauw dat we tot 450 euro aan inkomsten per dag gaan mislopen. Dat is natuurlijk vreselijk veel geld. Maar het belangrijkste is dat we het virus onder controle krijgen."

Einde nog niet in zicht

In Europa zijn sinds oktober 534 gevallen van vogelgriep bij pluimveehouderijen geteld. Het einde is nog niet in zicht, aldus onderzoekers van het Fridrich-Loeffler-Institut dat voor de Duitse overheid onderzoek doet naar dierenwelzijn. In Otterlo werd eind oktober een vleeskuikenbedrijf met 41.000 kippen preventief geruimd.
"In Nederland valt het relatief gezien nog mee", vindt Tomesen. "De rest van Europa is de afgelopen jaren de dans ontsprongen. Daar is het op dit moment heel heftig. Ik denk dat we voorzichtig kunnen concluderen dat Nederland een redelijk goede plan van aanpak heeft. En bedrijven hebben de hygiëne op orde. Ik denk dat Europa nog wat kan leren van onze aanpak. Die lijkt nu z'n vruchten af te werpen."