Noord-Veluwe

Elburgers starten doneeractie voor Netty na heftige brand

Er is niets meer over van het huis van Netty.
Er is niets meer over van het huis van Netty. © Eigen foto / Omroep Gelderland
ELBURG - Edwin Zandhuis en Barbara Röling in Elburg zamelen geld in voor de 74-jarige Netty, die tijdens nieuwjaarsnacht bijna alles verloor door een hevige brand in haar historische woning aan de Beekstraat. “Netty heeft niets meer behalve de kleren die ze aanhad, een telefoon en haar twee konijnen”, vertelt Edwin. Tot nu toe hebben meer dan 600 mensen gedoneerd en staat teller op bijna 18.000 euro.
De brandweer kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 02.00 uur de eerste brandmelding en zag bij aankomst de vlammen uit het dak slaan.
Barbara en Edwin wonen schuin tegenover het huis op vijftig meter afstand. “We hoorden sirenes. Ik dacht zal wel iets kleins zijn. Toen ik de voordeur opendeed, zag ik dat het huis van Netty zo hard in de fik stond, dat je meteen wist dat het een verloren zaak was”, vertelt Edwin. “Binnen een uur was het pand weg, alleen een klein stukje voorgevel stond nog.”
Van het huis in Elburg is weinig meer over
Van het huis is na de verwoestende brand weinig meer over

Mogelijk vuurwerk

Edwin: “Heel erg dat op deze manier voor Netty haar nieuwe jaar begint. En dat buiten haar schuld, want we denken dat door vuurwerk op haar dak de boel vlam heeft gevat.” Overigens is de oorzaak van de brand nog niet bekend. Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat de brand zo verwoestend was, dat voor hun de oorzaak niet meer te achterhalen is. Het is nog afwachten wat uit het onderzoek van de politie komt.

'Supermooi mens'

Edwin en Barbara wonen sinds vier jaar in Elburg. “Vanaf het begin hebben we contact gehad met Netty en kennen haar als supermooi mens die altijd voor iedereen klaarstaat en supergroot hart heeft voor dieren.” Netty heeft nu tijdelijk onderdak gevonden bij buren en ze heeft spullen nodig, zoals bijvoorbeeld kleding.
Barbara werkt in een kledingzaak van familie, die nu vanwege corona is gesloten. Ze heeft met haar werkgever kunnen regelen dat ze tegen een hele lage prijs wat kleding voor Netty mag uitzoeken. “Familie is bezig onderdak voor Netty te zoeken en ook de burgemeester is al langs geweest. Als een nieuwe woning wordt gevonden, dan is daar ook inrichting voor nodig.”
De vlammen sloegen al uit het dak toen de brandweer arriveerde.
De vlammen sloegen al uit het dak toen de brandweer arriveerde. © Stefan Verkerk/NewsUnited

Herinneringsboekje

Met de doneeractie willen Edwin en Barbara niet alleen geld ophalen. Ze zijn ook op zoek naar beeldmateriaal van het prachtige historische pand of mooie verhalen uit het verleden over het huis. “Dan kunnen we er een mooi herinneringsboekje voor Netty van maken.”
Mensen die geld voor Netty willen doneren, kunnen dat online doen. Mensen die beelden of verhalen hebben kunnen mailen naar Edwin.

Zie ook: