Rivierengebied

Feestgangers gaan urenlang ongestoord los en rijden dan vrolijk naar huis: hoe kan dat?

Heel veel politie op het terrein van de oude steenfabriek in Rijswijk.
Heel veel politie op het terrein van de oude steenfabriek in Rijswijk. © ANP
RIJSWIJK - In een grote stoet vertrokken zaterdagmiddag vele honderden feestgangers uit Rijswijk. Daar hadden ze al feestend in een loods het nieuwe jaar ingeluid. Waar kwamen deze mensen vandaan en waarom duurde het zo lang voordat de politie ingreep?

Waar werd het feest gehouden?

De rave, dat is een feest waar vooral dance wordt gedraaid, vond plaats op het terrein van de oude steenfabriek De Roodvoet in Rijswijk, een klein dorpje in de gemeente Buren. De fabriek tussen de appelboomgaarden langs de Nederrijn sloot in 2009 zijn deuren na 126 jaar dienst te hebben gedaan. Sinds de sluiting staat het terrein leeg. "Ik laat de hond daar weleens uit", zegt een buurtbewoner. "Het is wel een bijzondere plek. Een beetje buitenaards met die loods."
Bekijk hier hoe de dag in Rijswijk verliep:
Bekijk hier hoe de dag in Rijswijk verliep

Waar kwamen de feestgangers vandaan?

In de stoet van auto's, busjes en campers die het feestterrein verlieten, waren opvallend veel witte kentekenplaten te zien. Veel bezoekers kwamen uit België en Frankrijk.
Hoe ze nu precies in Rijswijk terecht kwamen, is onduidelijk. "Ik weet daar niet veel van", vertelt burgemeester Josan Meijers van de gemeente Buren. "Ik heb ze niet ontmoet en er weinig over gehoord. Ik weet dat ze uit meerdere landen komen. Het lijkt een internationaal feest te zijn. Maar ik weet niet precies waar ze vandaan kwamen en wat voor mensen het zijn."
Beelden van het feest in de nacht.
Beelden van het feest in de nacht. © Marco van Deick/Persbureau Heitink
Ook de bezoekers zelf willen er nauwelijks iets over kwijt. Het lijkt erop dat de uitnodiging via social media is gedeeld. "Ik kreeg een berichtje dat hier een feest was", zegt een Franse dame, vlak voor haar terugreis van zo'n vijf uur. Een Belg die ook op het feest was 'had erover gehoord van vrienden'. Wie erachter het feest zitten, vertellen de bezoekers niet. Wel dat het een fucking good party was.

Waarom greep de politie niet eerder in?

Al even voor middernacht – 23.57 uur om precies te zijn – kreeg burgemeester Meijers een telefoontje dat er een feest leek te ontstaan in Rijswijk. "Even na middernacht bleek dat ook echt zo te zijn. Het kwam als een volledige verrassing", vertelt ze op Radio Gelderland.
Volgens Meijers was er 's nachts meteen een driehoeksoverleg. "Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente zeiden samen: dit feest moet beëindigd worden. Maar er werd ook gezegd dat het wel veilig moest gebeuren."
Het was volgens de burgemeester in de oudejaarsnacht niet mogelijk om in te grijpen. Dat had verschillende redenen: "Het terrein is onveilig. Het is moeilijk te bereiken, er is veel water en het was echt heel donker, want er is nergens verlichting. Ook was er op meerdere plekken in onze eigen regio politie-inzet nodig. Daardoor hadden we vannacht niet voldoende politiemensen om direct in te grijpen."
Zaterdag werd 'alles op alles' gezet om het feest te beëindigen, stelt zij. "Maar zoals je misschien wel begrijpt was de politie de hele nacht in de weer geweest met incidenten in de regio. Zij moesten ook even een paar uur uitrusten, voor hun eigen veiligheid."

Hoe verliep de ontruiming?

De feestgangers kregen in de ochtend te horen dat ze moesten vertrekken. "De politie is vanochtend al begonnen met gesprekken en te zeggen: u moet nu stoppen." De eerste bezoekers kozen toen het hazenpad, maar heel veel ook niet. Pas rond 13.00 uur ging de muziek uit.
Tegen die tijd stroomde de dijk bij het feestterrein vol met politie. Agenten maakten beelden met een drone, maar van ontruimen was nog geen sprake. Pas rond 15.30 uur kwam de politie echt in actie. Aangevoerd door een shovel van de ME reed een stoet met ME- en arrestantenbusjes richting de oude steenfabriek.
De shovel van de ME voert de stoet van ME- en arrestatiebusjes aan.
De shovel van de ME voert de stoet van ME- en arrestatiebusjes aan. © Persbureau Heitink
Pas tegen 17.00 uur was de loods leeg. "Voor zover ik nu weet, verliep de ontruiming zonder incidenten", zegt Meijers.
Ze is niet te spreken over het feest in haar gemeente. "Ik vind het slecht. Het is een illegaal feest, dus dat wil al zeggen dat het verboden was. Het is ook niet gepast in deze tijd met de coronamaatregelen. Die maatregelen gelden voor iedereen. Een slecht begin van het nieuwe jaar, ja."

Zijn de feestgangers aangehouden of beboet?

Wie de beelden van de uittocht van zaterdagmiddag bekeek, kreeg de indruk dat de meeste bezoekers na een flink aantal uur feesten met een grote glimlach huiswaarts keerden. Zonder boete dus. "De meeste mensen waren met de auto, die moeten naar huis. Dus die zijn ook naar huis", antwoordt de burgemeester op de vraag wat er met de feestgangers gebeurt.
Toch kan het avontuur voor een deel van de bezoekers nog een staartje krijgen. De politie zette namelijk aan de Verbindingsweg in Maurik, bij voetbalclub sv-MEC'07, een fuik op waar alle bestuurders werden gecontroleerd op alcohol en drugs. Motorrijders van de politie hielden de rij in de gaten of er niet mensen tussenuit gingen.
Zover bekend zijn er tot nu toe drie aanhoudingen verricht. Eén wegens rijden onder invloed, de andere twee voor het niet volgen van aanwijzingen van de politie.
De politie controleert de feestgangers bij vertrek.
De politie controleert de feestgangers bij vertrek. © Persbureau Heitink