Rivierengebied

Rijswijk schrikt van illegaal feest: 'Ik heb nog nooit een politiebusje gezien hier'

"Normaal is Rijswijk heel rustig", zeggen deze meisjes.
"Normaal is Rijswijk heel rustig", zeggen deze meisjes. © Omroep Gelderland
RIJSWIJK - Inwoners van Rijswijk schrokken vandaag van het illegale feest dat op het terrein van de voormalige steenfabriek Roodvoet werd gehouden. Volgens verschillende buurtbewoners lagen feestgangers in tuinen te slapen, werd troep gedumpt en konden mensen hun oprijlaan niet af door de drukte.
Een vrouw die haar hond uitliet had van dat laatste minder last. "Ik heb mijn eigen oprit afgezet, zodat ze daar niet zouden parkeren, daardoor heb ik er niet echt last van gehad." Sterker nog, de vrouw werd keurig begroet door de feestgangers. "Het leken aardige jongens en meisjes, ze zeiden netjes 'bonjour'.
En dat komt omdat de feestgangers met name uit het buitenland kwamen. "Er waren Fransen, Belgen, Polen en een aantal Nederlanders", zeggen twee meisjes die ook dichtbij het terrein wonen. "We wisten niet wat voor mensen dit waren, we kennen ze ook niet. Het waren wel meer buitenlanders dan Nederlanders, dat was vrij bizar."

'Goed voorbereid'

Hoe die buitenlanders allemaal naar Rijswijk konden komen, is nog niet duidelijk. "Maar ik denk dat ze het goed hebben voorbereid allemaal", vertelt de vrouw met de hond. "Ik snap wel dat ze voor deze locatie hebben gekozen, want het is een bijzondere plek. Een beetje buitenaards."
Deze mevrouw snapt waarom de politie pas laat ingreep.
Deze mevrouw snapt waarom de politie pas laat ingreep. © Omroep Gelderland
"We wisten niet wat we zagen", vullen de meisjes aan. "Rijswijk is normaal heel rustig. Het is de middle of nowhere. Hier komt normaal geen kip. En afgelopen nacht waren er ineens 1000 mensen."
De vrouw snapt wel dat de politie 's nachts niet heeft ingegrepen bij het illegale feest. "Als mensen een pilletje en alcohol ophebben, dan kunnen ze raar reageren. Dus ik snap dat ze denken 'laat ze maar even, we kijken wel bij daglicht'. De vrouw hoopt dat het feest niet meer terugkeert. "Het was voor één keer prima, maar het hoeft voor mij geen jaarlijks terugkerend festival te worden."

Rotzooi in tuin

Daar denken de meisjes uit Rijswijk hetzelfde over. "Mensen konden hun oprijlaan niet uit, want mensen parkeerden overal. Daarnaast is er rotzooi in tuinen gegooid en lagen mensen in het gras te slapen. Het is heel bizar allemaal. We hebben normaal ook nog nooit een politiebusje in Rijswijk gezien, nu tientallen. We dachten meteen dat er wat ergs was gebeurd."

Zie ook: