Rivierengebied

Illegaal feest met honderden bezoekers ten einde gebracht

Het terrein werd ontruimd door de politie.
Het terrein werd ontruimd door de politie. © Persbureau Heitink
RIJSWIJK - De politie heeft op nieuwjaarsdag met een actie bij een loods op het terrein van de voormalige steenfabriek Roodvoet in Rijswijk een illegaal feest ten einde gebracht. Het feest was al sinds de nacht gaande, maar toen greep de politie niet in omdat de situatie onveilig zou zijn.
Update: De laatste feestgangers verlieten rond 16.45 uur het terrein.
Het feest trok 's nachts al naar schatting enkele honderden bezoekers. De politie was toen al met meerdere eenheden aanwezig en hield de boel in de gaten. Op dat moment werd nog niet ingegrepen. Het feest duurde naar verluidt ook zaterdagochtend nog voort. De gemeente Buren, waartoe Rijswijk behoort, bevestigt dat het gaat om een illegaal evenement.
Bekijk hier beelden van het feestterrein:
Bekijk hier beelden van het feestterrein
Op beelden uit de nacht was te zien dat er professionele lichtapparatuur in de loods hangt. Uit videobeelden bleek dat er ook harde muziek klonk. Een videocorrespondent die ter plaatse was, liet weten dat het publiek uit verschillende landen kwam. Bezoekers spreken zelfs van twee- tot drieduizend feestgangers. Zij bevestigen dat het feest al 's nacht begon en willen niet zeggen hoe zij op de hoogte waren van de bijeenkomst. Maar volgens hen was er wel sprake van een 'relaxt sfeertje' tijdens het feest.
In de omgeving van de loods staan veel geparkeerde auto's en kampeerwagens.
In de omgeving van de loods staan veel geparkeerde auto's en kampeerwagens. © Omroep Gelderland

Buitenlandse kentekens

Beelden die zaterdagmiddag zijn gemaakt, laten zien dat er nog steeds tientallen auto's van bezoekers staan. Volgens buurtbewoners zijn het veel auto's met buitenlandse kentekens, onder meer Frankrijk, België en Duitsland. De hulpdiensten zijn onder meer bezig met het wegslepen van voertuigen. Daarnaast zijn er ook drie ambulances het terrein opgereden.
Een fotocorrespondent meldt dat feestgangers vertrekken, al is onduidelijk of zij dat verplicht of op eigen houtje doen.

Onveilig en lastig te bereiken

De gemeente stelt dat de eerste meldingen vlak na middernacht binnen kwamen, maar dat de politie om diverse reden niet meteen ingreep. Zo is het terrein van de oude steenfabriek onveilig en lastig bereikbaar, zijn toegangswegen moeilijk begaanbaan én was er elders in de omgeving al veel politie-inzet nodig.
De gemeente politie en het Openbaar Ministerie (OM) doen er volgens burgemeester Josan Meijers alles aan om het feest zo snel mogelijk te beëindigen.

Aanhouding

De politie heeft in ieder geval één aanhouding verricht. Dat gebeurde op de Rijnbandijk, naast het feestterrein.
Op de dijk staan veel geparkeerde auto's.
Op de dijk staan veel geparkeerde auto's. © Omroep Gelderland
De politie is ruim aanwezig.
De politie is ruim aanwezig. © Omroep Gelderland