Gelderland

Hulpdiensten belaagd tijdens drukke jaarwisseling: 'Dit is echt niet normaal'

In Wekerom voorkwam de brandweer tot twee maal toe dat een leegstand pand in brand vloog.
In Wekerom voorkwam de brandweer tot twee maal toe dat een leegstand pand in brand vloog. © Luke Beens / Persbureau Heitink
NIJMEGEN - De hulpdiensten hebben het tijdens de afgelopen jaarwisseling een stuk drukker gehad dan een jaar eerder. Er waren 320 meldingen waar de brandweer op af moest. Bij de vorige jaarwisseling waren dat er 268.

Noord- en Oost-Gelderland

In de regio Noord- en Oost-Gelderland is de jaarwisseling 'beheersbaar' verlopen. Met 81 uitrukken was het drukker dan vorig jaar (57 meldingen), maar het ging met name om container- en afvalbranden.
Het grootste incident was de brand in de historische binnenstad van Elburg. Daar wist de brandweer te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere panden.
Er vielen 28 vuurwerkslachtoffers in de regio, twee meer dan een jaar eerder. Zeven mensen werden behandeld in het ziekenhuis, 21 op de huisartsenpost. Het ging met name om letsel aan ogen, gezicht en handen die ontstonden door het gebruik van legaal vuurwerk.

Gelderland-Midden

Precies honderd keer moest de brandweer uitrukken in de regio Gelderland-Midden, tien keer meer dan een jaar eerder. In de meeste gevallen ging het om buitenbrandjes en auto's en caravans die in brand stonden. In Wekerom kon de brandweer tot tweemaal toe voorkomen dat een groot leegstand pand in brand werd gestoken.
Verder raakten in Kootwijkerbroek twee jongens gewond bij een ongeluk met zwaar vuurwerk. Eén van hen raakte daarbij zijn hand kwijt. In Duiven keek ambulancepersoneel een aantal mensen na nadat er kindervuurwerk was ontbrand in huis.

Gelderland-Zuid

In de regio Gelderland-Zuid waren 139 incidenten, tegenover 121 een jaar eerder. De meeste meldingen kwamen volgens een woordvoerder uit het westelijke deel van de regio, zoals de gemeenten Maasdriel, Neder-Betuwe en West Betuwe.
Volgens haar zijn er op verschillende plekken hulpdiensten bekogeld en gehinderd, onder meer in Poederoijen, Brakel en Beesd. De politie moest eraan te pas komen. "Soms moest de brandweer zich terugtrekken in zo'n situatie, en wachten tot het weer veilig was om hulp te verlenen. Dat terugtrekken heeft gelukkig geen onveilige situatie opgeleverd voor burgers, maar het zou alsnog niet moeten gebeuren."
Volgens de woordvoerder waren er geen écht grote incidenten. "Maar er is wel heel veel te doen geweest. Gelukkig was de impact voor de omgeving vaak beperkt."
De politie laat hetzelfde geluid horen. Landelijk waren er veel incidenten, maar liep het nergens echt uit de hand. Volgens het Gelderse korps was dat ook het beeld in onze provincie.

'Het is echt niet normaal'

Voorzitter Hubert Bruls van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid noemt oud en nieuw 'een van de meest belachelijke dagen van het jaar'. "Er zijn in Nijmegen negen mensen aangehouden op een avond die mensen relatief rustig noemen. Dat waren aanhoudingen voor dronkenschap of een vechtpartij. Maar als we dat elke avond zouden moeten doen, waren we doorgedraaid. Het is echt niet normaal. Zelfs met de Vierdaagse of het carnaval maken we dat niet mee."
Hij wil zich er niet bij neerleggen dat hulpdiensten zijn belaagd met zwaar vuurwerk. "Ik hoop dat in kaart is wie hier verantwoordelijk voor zijn. Als je ze niet gisteravond of vannacht kon oppakken, dan kan dat misschien op een ander moment."
Qua gewonden lijkt het vuurwerkverbod volgens Bruls zijn vruchten af te werpen. In vergelijking met twee jaar geleden, toen je nog zwaarder vuurwerk mocht afsteken, zijn er een stuk minder slachtoffers. "Maar de overlast die iedereen ervaart is heel heftig. Met name het zware vuurwerk wat per definitie illegaal is, daar zullen we nog meer inspanningen moeten verrichten om dat zoveel mogelijk uit de markt te halen."