Noord-Veluwe

Vlammenzee in historisch Elburg: 'Als het brandt, brandt het goed'

Het dak van de woning stortte in.
Het dak van de woning stortte in. © Stefan Verkerk / News United
ELBURG - De fikse brand in de historische binnenstad van Elburg bezorgde de brandweer in de nieuwjaarsnacht handenvol werk. "Alles hier in de binnenstad is historisch en van hout. Dus als het er brand woedt, dan brandt het goed", zegt een centrumbewoner.
De buurman vierde thuis oud en nieuw toen de brandweer "met een rotgang" kwam aangereden. "We dachten eerst dat het meeviel, maar toen we het raam losgooiden, zagen we dat het echt een serieuze brand was. De vlammen sloegen er metershoog uit."

Uit het dak

De brandweer kreeg rond 02.00 uur de eerste brandmelding en zag bij aankomst de vlammen uit het dak slaan. "Het was een grote brand en het vuur bedreigde aangrenzende woningen. Veel huizen hebben hier verbindingen met elkaar", legt een brandweerwoordvoerder uit.

Elders slapen

Vrees voor zijn eigen huis of huisraad had de buurman echter niet. "Ik heb wat belangrijke spullen gepakt, zoals een fotoalbum en wat boekhouding. Maar verder is materiaal is maar materiaal. Het stinkt nu alleen wel heel erg bij ons in huis. Gelukkig wonen mijn ouders vlakbij, dus ik denk dat we de komende nacht daar slapen."

Superdroog hout

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg nam ter plaatse poolshoogte. "Heel heftig", was zijn reactie na een gesprek met de bewoner van het getroffen huis. Ook de burgemeester wijst op het gevaar van brand in "oude woningen met superdroog hout."
Na het sein 'brand meester' moest de brandweer maatregelen nemen om te voorkomen dat de gevel van het pand helemaal tegen de vlakte ging. Het dak is door de brand al ingestort.