Gelderse Vallei

Grimmige sfeer in Lunteren, journalist trekt zich terug

De caravanbrand in Lunteren waar persfotografen werden belaagd.
De caravanbrand in Lunteren waar persfotografen werden belaagd. © Persbureau Heitink
LUNTEREN - Persfotografen zijn in Lunteren op oudejaarsavond bekogeld met vuurwerk. Ook klagen buurtbewoners over een groot feest dat in het dorp aan de gang is. In eerste instantie zei een politiewoordvoerder dat ook de hulpdiensten bekogeld werden, maar agenten ter plaatse herkennen zich daar niet in.
Aan de Postweg in Lunteren brandde een caravan helemaal uit. Cobra's en nitraten vlogen de brandweer daar om de oren, zegt een fotograaf. "Toen de politie arriveerde werd die ook met zwaar vuurwerk bestookt. Ikzelf ook." De persfotografen besloten zich terug te trekken.
De caravan ging volledig in de vlammen op:
Caravan in vlammen op in Lunteren
Een woordvoerder van de politie gaf in eerste instantie aan dat hulpdiensten zijn bekogeld met vuurwerk. Na middernacht moet de politie dat bericht echter terugtrekken. "De collega's ter plaatse konden zich niet herkennen in de berichtgeving. Op het moment dat de agenten ter plaatse kwamen, waren de meeste journalisten al vertrokken. Voor zover wij nu weten is het daar rustig."
Een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Midden laat weten dat de brandweer de situatie in Lunteren niet als bedreigend heeft ervaren. "Onze eigen veiligheid is heel belangrijk. We hebben daar goed kunnen optreden, zonder gevaar voor onszelf."

'Feest met vreugdevuren'

Elders in Lunteren, op een veld tussen de Hindelaan en de Westzoom, was een groot feest aan de gang. Het ging om een paar honderd jongeren, zegt een bange buurtbewoner. "Er zijn vreugdevuren en er is ook een dj met muziek bij. Het veld waar het feest is grenst aan mijn achtertuin", zegt hij. De politie stelt dat het ging om tientallen mensen.
De buurtbewoner belde twee keer de politie en buurtbewoners in de buurtapp belden ook, zegt de man. Bij het feest is volgens een correspondent één politieauto aanwezig, maar ingegrepen werd er niet. "Ze zijn bang dat ze op een andere plek dan problemen krijgen. Maar daar hebben wij niks mee te maken", aldus de buurtbewoner.
De man is naar zijn schoondochter vertrokken. "We komen pas 2 januari terug."