Gelderland

'Ouderen krijgen weer de schuld', artikel over honkvaste ouderen maakt veel los

Een vrouw met rollator in haar woning.
Een vrouw met rollator in haar woning. © ANP
ARNHEM - Uit een rondvraag langs Gelderse gemeenten blijkt de gebrekkige doorstroom van ouderen de belangrijkste oorzaak van krapte op de woningmarkt. Een artikel daarover van Omroep Gelderland zorgt voor rumoer in de mailbox. Drie ouderen lichten hun situatie graag toe: "We hebben geen geld om alles opnieuw aan te schaffen."
"Wij staan al twintig jaar ingeschreven voor een senioren-huurwoning", schrijft een oudere. "Maar dat levert helaas niets op. Mijn man heeft beperkingen. Ik werkte nog en hulpmiddelen zoals een rollator, rolstoel en een traplift hebben we toen zelf aangeschaft. We konden er geen maanden op wachten. We wonen nu in een koophuis, wat ons nog geen 400 euro per maand kost. Na een verhuizing zijn we door de huur meer kwijt maandelijks."
Veel ouderen willen wel verhuizen maar hebben daar geen geld voor
"We zijn specifiek op zoek naar een aanleunwoning bij een verzorgingshuis", zo vervolgt de inzender. Dit verloopt via een makelaar, wat voor de nodige rompslomp zou zorgen. "Als we kijken naar woningen, komen we maar heel weinig gelijkvloerse opties tegen en al helemaal geen oplaadruimte voor de scootmobiel. Daarnaast zijn veel woningen niet gemakkelijk binnen te komen met een scootmobiel."
Tot slot geeft de schrijfster aan dat ook hun kind (36) geen eigen woonruimte kan vinden en dus bij hen inwoont. Ook dat speelt mee in het zoeken van een nieuwe woning.
"Veel ouderen willen wel verhuizen", reageert Jan via een andere mail. "Maar die hebben daar helemaal geen geld voor. Ze hebben slechts een AOW'tje en een klein pensioen, dus ze hebben geen geld om alles weer opnieuw aan te schaffen. De ouderen krijgen weer, zoals vaak, de schuld."

Weinig betaalbare woningen

Uit het onderzoek in het artikel blijkt ook dat de gebrekkige stroom vooral komt doordat er weinig geschikte en betaalbare seniorenwoningen zijn. Volgens de gemeenten staat dat probleem zelfs op plek drie in de lijst van grootste problemen op de woningmarkt. Een tekort aan woningen in een lager prijssegment staat met stip op één.
Uit een ledenpeiling van de ouderenbons blijkt ook dat 88 procent van de senioren vooral blijft zitten omdat er geen geschikt alternatief is. Ze zijn vooral op zoek naar hofjes en aanleunwoningen, maar die worden niet veel aangeboden. De provincie Gelderland biedt daarom vanaf januari ouderen een verhuiscoach en een verhuisvergoeding van 2000 euro aan. Eerst in Nijmegen en op de Veluwe, daarna in andere gemeenten. Het moet nog blijken of dat de oplossing is voor de oudere lezers van Omroep Gelderland.
In het oorspronkelijke artikel dragen gemeenten zelf ook andere oplossingen aan. Zoals het invoeren van een zelfbewoningsplicht en het afschaffen van verhuurdersheffing.