Stedendriehoek / Achterhoek

Buurman opgelucht: gemeente moet houtstokende B&B controleren

Houtrook veroorzaakt overlast.
Houtrook veroorzaakt overlast. © Pixabay
LOCHEM - De rechter heeft de gemeente Lochem op de vingers getikt over de handhaving bij een bed & breakfast. De buurman van de B&B, net buiten Lochem, ervaart overlast door houtstook. Hij wil dat de gemeente handhaaft. Lochem moet van de rechter de B&B nu opnieuw bekijken en aangeven hoe ze gaat optreden.
"Ik ben heel erg blij", zegt buurman Wilfred Ossewaldt. "De gemeente moet nu daadwerkelijk gaan meten van de rechter."

Serieus genomen

Volgens Ossewaldt is dit ook een doorbraak als het gaat om de overlast die ervaren wordt door fijnstof dat vrijkomt bij houtstook. "Fijnstof zie en ruik je niet. De gemeente moet nu niet alleen naar de geuroverlast gaan kijken, maar juist ook naar de gevolgen van fijnstof. Ik ben blij dat de rechter die ook ziet en dat het nu serieus genomen wordt."
Er is al lange tijd onenigheid tussen de eigenaar van B&B Love Bubbles en de buurman. Op het terrein van de B&B wordt op verschillende manieren hout gestookt, onder meer door middel van een open haard, een vuurschaal en een houtkachel. Ossewaldt heeft daar last van.

Gemeente kijkt wat te doen

De gemeente Lochem laat in een reactie desgevraagd weten: "We hebben kennis genomen van de uitspraak. Met de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) gaan we in overleg hoe we dit verder oppakken. De ODA is onze uitvoeringsdienst ten aanzien van milieuzaken en inrichtingen. Na advies van de ODA zal het college een nieuw besluit op bezwaar nemen."
De gemeente heeft hiervoor twaalf weken de tijd. "Uiteindelijk betekent dit dat ik op termijn meer lucht krijg, letterlijk en figuurlijk", aldus Ossewaldt.