Noord-Veluwe

Geen elektriciteit in een ziekenhuis; wat gebeurt er dan?

Ziekenhuizen gebruiken veel apparatuur.
Ziekenhuizen gebruiken veel apparatuur. © ANP
HARDERWIJK - Het Harderwijkse St Jansdal Ziekenhuis had donderdagochtend te maken met een grote stroomstoring. Wat gebeurt er dan eigenlijk in een ziekenhuis? En hoe reageren de nooddiensten?
Over het algemeen zijn ziekenhuizen voorbereid op stroomuitval. Enkele jaren geleden gaven diverse Gelderse ziekenhuizen tegenover Omroep Gelderland aan dat ze over adequate noodvoorzieningen beschikken. De meeste ziekenhuizen zeiden te beschikken over een noodaccu, meestal in de vorm van een aggregaat, al dan niet op diesel. De noodstroomvoorziening wordt 1 á 2 keer per jaar getest. Mochten stroomvoorzieningen echt niet meer werken, dan moeten patiënten overgebracht worden naar een ander ziekenhuis.

In 2016 ook al een storing

In november 2016 kampte het ziekenhuis in Harderwijk ook al met een stroomstoring. Die duurde toen van 11.52 tot 12.07 uur. Dit was dus een kwartier, maar de problemen waren pas in de avond opgelost. Operaties werden uitgesteld, ambulances moesten uitwijken en de spoedeisende hulp zat dicht.
Destijds zijn door de storing geen mensenlevens in gevaar geweest. Apparaten als beademingsapparatuur werken op accu's en blijven het dus doen. Ook couveuses zijn aangesloten op gesloten circuits die lang warmte vast houden. Toen ging er iets mis tijdens reguliere onderhoudswerkzaamheden in het energiehuis. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de stroomstoring van donderdag.

Hulpdiensten schalen op

In het geval van een noodsituatie als deze komen ook de hulpdiensten in actie. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) gaf aan op te schalen naar GRIP 2 vanwege de stroomstoring in Harderwijk. Dit is een veiligheidsregeling speciaal voor grote noodsituaties. GRIP is een afkorting van gecoördineerde regionale incidentenbestrijdingsprocedure. De procedure helpt nooddiensten met efficiënt samenwerken.
GRIP kent vijf niveaus. Het niveau hangt af van de grootte van de ramp. Bij een brand in een flat geldt bijvoorbeeld GRIP 1. De stroomstoring in het ziekenhuis van donderdag kreeg dus GRIP 2. In die situatie krijgen de hulpdiensten steun van een extra team binnen de gemeente. De hoogste persoon van de brandweer of politie in die gemeente krijgt de leiding.
Bij GRIP 1 gaat de leiding naar een hulpverlener ter plaatse. Bij 3 de burgemeester, bij 4 de voorzitter van de veiligheidsregio en bij 5 werken meerdere veiligheidsregio's samen om de noodhulp te coördineren.