Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen
Kappers voeren actie: gratis knipbeurt op de stoep

ARNHEM - Zo'n 200 kappersbedrijven doen donderdag mee met een protestactie tegen het coronabeleid van de regering. Dat zegt de initiatiefnemer van de actie, Jean van Rossum. Hij is eigenaar van Barberstation, met onder andere vestigingen in Arnhem en Nijmegen. Om te kunnen demonstreren kreeg Van Rossum van 10.00 tot 14.00 een vergunning.
"Ik hoop dat ons geluid wordt gehoord en dat we fatsoenlijk behandeld gaan worden", zegt Van Rossum. Hij deed eerder via sociale media kanalen de oproep aan kappers om op donderdag allemaal open te gaan en te gaan knippen. "Wij vinden dat we open moeten en als dat niet mag vinden we dat we normaal gecompenseerd moeten worden". Volgens de actieleider krijgen kappers veel te weinig vergoeding voor de schade die ze lijden.
Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.
Kappers voeren actie tegen sluiting
"80 procent van de kappers krijgt geen goede compensatie of zelfs helemaal niets", zegt Van Rossum. Het is niet makkelijk uit te leggen waarom dat zo is. "Het is een té technisch verhaal, normale mensen begrijpen het niet. Het heeft met kwartalen te maken en dat soort dingen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Duitsland en Engeland, daar neemt de overheid de kosten van het personeel over. Wij zitten hier met een of andere asociale regeling, en daar zijn wij helemaal klaar mee".
Risico op boete
Iedere kapper die meedoet aan de actie mag er zelf invulling aan geven. Veel kappers gaan bijvoorbeeld voor de deur van hun zaak knippen. In veel gevallen knippen ze een pruik op een modelpop. Zo maken ze wel hun statement, maar voorkomen ze boetes.
Van Rossum zelf riskeert iets meer, maar zeker ook niet alles: "Klanten worden bij mij gratis geknipt op de stoep buiten mijn kapperszaken. Binnen knippen kan een boete van 4000 euro opleveren. Als je buiten knipt, loop je alleen risico op een boete van 90 euro omdat er niet voldoende afstand wordt gehouden. Dat heb ik wel voor de goede zaak over."
Geen steun brancheorganisatie
Of er ook gehandhaafd gaat worden en of er boetes uitgedeeld gaan worden blijft spannend voor Van Rossum. Buiten zijn zaak in Utrecht was in ieder geval al een BOA gesignaleerd die een boete wilde uitdelen.
Hoewel veel kappers zijn actie lijken te volgen, staat niet iedereen achter het protest. Brancheorganisatie ANKO liet eerder weten de actie niet te steunen omdat een openstelling van de kapperszaken in strijd is met het coronabeleid. "Daar ben ik zo boos over", zegt Van Rossum. "Ik snap best dat de brancheorganisatie een andere manier van handelen heeft en in overleg wil blijven met de politiek, maar dat wil nog niet zeggen dat je zo duidelijk afstand hoeft te nemen van de actie. Je moet voor je mensen gaan staan en dat gevoel krijgen we hier niet door."