Gelderland

Oliebollen uit het vet? Gooi het vooral niet in de gootsteen

Bakvet van oliebollen verstopt steeds vaker de afvoer
Bakvet van oliebollen verstopt steeds vaker de afvoer © Techniek Nederland
TERBORG - De komende dagen gaan er ook in Gelderland weer veel zelf gebakken oliebollen, appelflappen en beignets doorheen. Maar wat daarna te doen met het bakvet? Volgens Techniek Nederland verdwijnt het spul te vaak in de gootsteen of de wc met als gevolg een verstopte afvoer.
Rioolontstoppingsbedrijven hebben de handen rond de jaarwisseling vol aan verstopte riolen. Dat komt doordat mensen het vet waarin ze oliebollen bakken door de afvoer gieten.

Stollen

"Als je bakvet door de gootsteen of de wc spoelt, is die nog vloeibaar. Het vet koelt vervolgens af en gaat dan stollen. Er komt dus een vetlaag aan de binnenkant van de afvoerleidingen die voor een verstopping zorgt. Er moet dan een loodgieter of rioolontstopper aan te pas komen om de problemen te verhelpen", zegt Eric van der Blom van branchevereniging Techniek Nederland.

Waterschappen maken extra kosten

Niet alleen ontstoppingsbedrijven trekken aan de bel. Ook de waterschappen geven ieder jaar weer miljoenen euro's uit aan extra kosten. "Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen", zegt een woordvoerder. "De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald."

Breng het naar inzamelpunten

Volgens de Unie van Waterschappen kiest minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens er voor kiest om frituurvet te recyclen. Van der Blom van Techniek Nederland adviseert gebruikt bakvet terug te gieten in de verpakking. ‘Zo’n oude verpakking kun je inleveren bij een inzamelpunt in de buurt. Dan kan er biobrandstof van gemaakt worden. Dat is een groene energiebron.’
Ook de waterschappen roepen hiertoe op, net als onder meer de gemeenten Scherpenzeel en Heumen.