Arnhem en omstreken

Loods Arnhemse waterscouting van bodem haven getakeld

De loods wordt uit het water van de Nieuwe Haven getakeld.
De loods wordt uit het water van de Nieuwe Haven getakeld. © RTV Connect
ARNHEM - De loods van waterscouting Miguel Pro is dinsdag van de bodem van de Nieuwe Haven in Arnhem getakeld. Het gebouw zonk vorig weekend in de nacht van zaterdag op zondag. De oorzaak daarvan moet nog achterhaald worden.
“We hebben nog geen idee”, zegt duiker Dennis de Pijper van het bergingsbedrijf. “Er zijn wat mogelijke oorzaken, zoals ontluchtingsgaatjes en het kan ook nog zijn dat er een afsluitprop uit een buis geschoten is. Zeker is in ieder geval dat er geen drijvers gescheurd zijn.”
Bekijk hier hoe de loods uit het water werd getakeld:
Verenigingsvoorzitter Bernd Huibers is blij om de loods weer boven water te zien. “Een hele opluchting”, zegt hij met een brede lach. Al is er nog veel onzeker over de schade. “We moeten nog zien hoe groot de schade is als het allemaal gedroogd is.

Loods leeghalen

Bij het optakelen kwam veel voorbereiding kijken. “We hebben eerst gekeken hoe de loods erbij lag”, legt de Pijper uit hoe hij te werk ging. “Daarna hebben we kabels onder de loods doorgehaald zodat we kunnen gaan hijsen met behulp van een hijsbok.” Dat takelen ging niet zonder slag of stoot. “Hij lag iets te dicht tegen de steiger aan, waardoor die ook een stuk omhoog gekomen is”, aldus de berger. Bovendien was ’t Lijntjeshuis, zoals de loods genoemd wordt, te zwaar om te blijven drijven door het water dat erin staat en de goederen die erin liggen.
“Onder andere tenten, die zijn drie tot vier keer zo zwaar geworden als normaal”, zegt Huibers. Leden steken de handen uit de mouwen en al snel komt er van alles naar buiten: zeilen, masten, kisten met spullen, gereedschap en buitenboordmotoren. Door het leeghalen en -pompen komt de loods al snel hoger te liggen en blijkt ook dat hij nog uit zichzelf drijft, wat opnieuw een opluchting is voor de voorzitter.

Crowdfunding in no time gehaald

De verzekering gaat niet alle schade vergoeden. Daarom werd er vorige week een crowdfunding opgestart. Binnen een week is ruim 10.000 euro opgehaald. “Dat geeft een heel goed gevoel”, zegt Huibers. “Dat er veel mensen zijn die meeleven. Er zijn veel kleine bedragen gestort.”
Daarnaast is er hulp aangeboden door collega-verenigingen en bedrijven. “We mogen bijvoorbeeld onze buitenboordmotoren naar een bedrijf in Lathum brengen”, zegt Martijn Pas die zich bezig houdt met de dagelijkse gang van zaken bij de vereniging. “ Zij zijn eigenlijk dicht, maar gaan voor ons even open zodat de motoren in ieder geval uit elkaar gehaald kunnen worden.

Voorzichtig kijken naar de toekomst

Bij de vereniging blijft ook nog een hoop werk over nu de loods weer drijft. “We gaan eerst kijken waar het lek zit en zorgen dat dat gedicht wordt”, somt Huibers op. “Dan moeten we alles schoonmaken en opruimen. Als dat allemaal gebeurd is, dan kunnen we langzaam weer op gaan bouwen en hopen dat we volgend seizoen, zo rond maart april, weer volle kracht vooruit kunnen.”