Gelderland

Veel minder besmettingen en ziekenhuisopnames, maar angst voor omikron blijft

Er werden ruim een kwart minder coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis.
Er werden ruim een kwart minder coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. © ANP
AALTEN - Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in onze provincie is de afgelopen week flink teruggelopen. Bij het RIVM kwamen 8.489 positieve testuitslagen vanuit Gelderland binnen, bijna 19 procent minder dan een week eerder.
Nog niet zo lang geleden kleurde de kaart van Gelderland nog donkerrood. Nu is een aantal gemeenten nog hoogstens donkeroranje, als het gaat over het aantal besmettingen van afgelopen week.
Bekijk hoeveel besmettingen er afgelopen week in jouw gemeente werden gemeld:
In Zutphen waren relatief de meeste besmettingen: 636,3 per 100.000 inwoners. Ook Maasdriel (623,3) en Putten (617,9) doen het naar verhouding slecht. Gemeten naar het aantal inwoners springen Aalten (261,8), Berg en Dal (271,5) en Buren (284,1) er juist in positief opzicht uit.
Ook landelijk gezien daalden de coronacijfers. Het aantal besmettingen lag afgelopen week 11 procent lager. Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis werd opgenomen daalde zelfs met ruim een kwart.

Angst voor omikron

Volgens het RIVM gaat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames de komende tijd weer omhoog, door de omikronvariant. Die virusvariant is sinds deze week al goed voor ruim de helft van de besmettingen en heeft daarmee de deltavariant verdrongen als dominante variant in Nederland.
Het RIVM vreest ook dat het reproductiegetal weer gaat oplopen. Het getal staat nu op 0,90, wat betekent dat op dit moment honderd mensen met het coronavirus samen negentig mensen besmetten. Als het reproductiegetal onder 1 ligt, verdwijnt het virus langzaam maar zeker.

Boostercampagne

De lockdown die het kabinet op 19 december afkondigde, moet de opmars van omikron remmen. Ook is de hoop dat de boostercampagne voor verlichting kan zorgen.
Zo'n 1,16 miljoen mensen kregen vorige week een boosterprik. In totaal hebben nu bijna 3 miljoen mensen een extra vaccinatie gekregen.

Zie ook: