Achterhoek

Pokémonkaarten zijn goud waard: 'Dan praat je over 5000 euro voor vijf sullige kaartjes'

Eigenaar Kevin Wevers in de Pokémonwinkel in Aalten
Eigenaar Kevin Wevers in de Pokémonwinkel in Aalten © Omroep Gelderland
AALTEN - Pokémonkaarten. Misschien heb je ze nog wel ergens thuis liggen. De verzamelkaarten die eind jaren negentig voor het eerst op de markt kwamen, zijn razend populair en worden nu soms voor duizenden euro’s geruild en verkocht. In Aalten zit sinds een aantal maanden een echte pokémonwinkel en ook daar merken ze dat de hype springlevend is.
“We merken sinds het begin van de coronaperiode dat de hobby echt een vlucht heeft genomen”, zegt eigenaar Kevin Wevers van Royal Cards in Aalten. Samen met Pascal Krayenbrink, zijn partner in de winkel, begon hij in 2015 naast zijn werk als jurist met een webshop voor pokémonkaarten. Een half jaar geleden kwam daar de winkel in het centrum van Aalten bij.
Uit alle windstreken komen ze naar de winkel in Aalten. Kijk naar een reportage:
Pokémonhype is tastbaar in winkel in Aalten
“Veel mensen vinden het verrassend dat we als winkel hier zitten”, zegt Wevers. Daarbij weten niet alleen Achterhoekers de weg naar de pokémonwinkel te vinden. “Mensen uit Rotterdam, Utrecht of uit het noorden van het land zien we hier regelmatig”, aldus Wevers. “Sommigen maken er echt een dagje uit van.”

Prijzen van kaarten zijn hoog

In de winkel worden verschillende pakjes, sets en boxen met pokémonkaarten verkocht. “De losse pakjes verkopen we voor vijf euro, maar de grotere sets en boxen verkopen we voor tweehonderd of zelfs vierhonderd euro”, zegt Wevers. Op dit moment is het volgens hem voor verzamelaars van de kaarten een moeilijke tijd.
“De prijzen zijn heel hoog. In 2019 is er een box uitgekomen van 110 euro. Die box heb ik later gekocht voor 800 euro, maar die gaat nu op verschillende veilingsites rond voor 2000 of 3000 euro. Ongekend natuurlijk."
In zijn privécollectie heeft Wevers ook enkele waardevolle kaarten zitten. "Zo heb ik een set van vijf kaarten in de stijl van 'De schreeuw' van kunstenaar Edvard Munch", zegt Wevers. "Twee jaar geleden waren deze kaarten misschien 500 euro waard, maar dat is nu gegroeid naar het tienvoudige en dus praat je over 5000 euro voor vijf sullige kaartjes."

'Het vervelende is dat het gokken wordt'

De pokémonkaarten zijn vooral geliefd bij kinderen, maar waar het vroeger vooral ging om het verzamelen en ruilen, wordt er nu vaak gekeken naar de waarde van de kaart. Harry Hol van Bureau Jeugd en Media is gespecialiseerd in games en waarschuwt ook voor het gevaar dat schuilt achter de pokémonkaarten.
“Op het moment dat kinderen horen dat er een kleine kans is dat je veel geld kan verdienen met pokémonkaarten, horen ze alleen maar: er is dus een kans”, zegt Hol. “Het vervelende daaraan is dat het gokken wordt. Kinderen kopen dan geen pokémonkaarten meer omdat ze het leuk vinden, maar eigenlijk als een kraslot. Het zakje openmaken en hopen dat er kaarten bij zijn die veel geld waard zijn.”

'Probeer te voorkomen dat opvoeding van YouTube komt'

Hol geeft als advies aan ouders om kinderen daarin te begeleiden. “Kinderen kijken veel op sociale media en krijgen daar ook signalen van bijvoorbeeld YouTubers dat pokémonkaarten veel geld waard zijn. Als ouder is het dan je taak om de verwachtingen bij je kind te temperen", legt hij uit.
"Praat erover met je kind en leg uit dat de kans dat het jou overkomt heel klein is. Toon interesse in wat ze kijken, stel vragen en probeer op die manier te voorkomen dat hun opvoeding van YouTube komt", aldus Hol.

'Wees er zuinig op'

Wevers verwacht dat de pokémonhype over zijn hoogtepunt heen is, maar daarmee verwacht hij niet dat de handel in pokémonkaarten verdwijnt. “Je ziet nu al dat kaarten minder waard worden, maar er zal altijd een groep zijn die de pokémonkaarten blijft sparen."
De eigenaar van de pokémonwinkel raadt mensen die nog pokémonkaarten thuis hebben liggen aan om deze vooral niet weg te gooien. “Wees er zuinig op”, benadrukt hij. “Ook al lijkt het nu allemaal onzin of stom papier te zijn, je weet niet wat het gaat doen.”