Gelderland

Een volle kerk, ontsnapte pony’s en boosteren, boosteren, boosteren: dit was december 2021

De pony op de weg in Doetinchem.
De pony op de weg in Doetinchem. © Dashcam Gert Maalderink
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het allerlaatste nieuwsoverzicht van december.
“Boosteren, boosteren, boosteren.” Dat was het advies van RIVM-directeur Jaap van Dissel om de naderende omikrongolf te beteugelen. De extra coronaprik domineerde deze maand het nieuws. Op meerdere plekken stampte de GGD grote vaccinatielocaties uit de grond, zodat er weer massaal kon worden geprikt.
De boostervaccinatie roept nog veel vragen op. Hoe beroerd word je ervan? Mag ik je je ook in Duitsland laten boosteren? En hoe krijg je eigenlijk een QR-code als je bent geprikt? Al deze vragen weerhielden mensen er niet van om zich in te laten enten: zelfs op tweede kerstdag was het druk op de priklocaties.

'Onwenselijk' druk

Ondertussen zitten we weer in een harde lockdown. De kerstvakantie op de basisscholen werd een week vervroegd. En sinds 19 december zijn onder meer de niet-essentiële winkels, kappers en de horeca dicht. De dag voor deze strenge maatregelen ingingen was het ‘onwenselijk’ druk in de winkelstraten.
Vanwege de lockdown vierden mensen kerst toch vooral weer thuis. De meubelboulevards bleven op 26 december leeg, hetzelfde gold voor de kerkbanken. Hoewel, in Barneveld kwamen 650 mensen samen voor een viering. De burgemeester wist daar niets van en deed een dringend verzoek aan de kerkbesturen om zelf hun verantwoordelijk te nemen.
Kerstvieringen met 650 man in Barneveld: 'We willen een signaal afgeven'
Op tweede kerstdag raakten zes mensen onderkoeld nadat ze in de Linge waren beland. Vier mensen en een hond waren 's middags ter hoogte op een trekpontje gaan staan. Toen het vlot omsloeg belandde het groepje in het ijskoude water. Twee personen schoten te hulp, maar kregen net als de rest onderkoelingsverschijnselen.

Ercan nog altijd vermist

De politie zocht de afgelopen weken met man en macht naar de vermiste Ercan Öztürk uit Apeldoorn, die eind maart al verdween. Eerst was er een anonieme tip dat de 29-jarige man mogelijk begraven lag in een stuk bos bij Schalkhaar. Toen daar niks werd gevonden, werd er naar sporen gezocht in een woning in Deventer. Ondanks alle inzet is er nog geen antwoord op de vraag: waar is Ercan?
Het verhaal van een moeder die zwaar vuurwerk vond bij haar zoontje van 11 en de politie inlichtte, maakte een hoop los. Na de melding van de Arnhemse moeder werd er op vier adressen zwaar vuurwerk gevonden, waaronder bij twee andere 11-jarigen. Ook kon de politie de vermeende vuurwerkhandelaar aanhouden. Volgens burgemeester Ahmed Marcouch was de moeder ‘de held van december’.

Boeren in actie

Zo'n 150 tot 200 boeren, onder wie enkele tientallen Gelderse trokken deze maand naar Schiphol. Daar boden ze de directie van de luchthaven een koopcontract aan. Want met het opkopen van Schiphol zou volgens de boeren het hele stikstofprobleem in Nederland in één keer zijn opgelost.
Boeren demonstreerden vlak voor kerst ook bij het pand van Omroep Gelderland. Dit deden ze omdat ze hoopten dat de omroep een zogeheten WOB-verzoek intrekt. Omroep Gelderland maakt van die wet gebruik om erachter te komen hoeveel dieren op elke boerderij worden gehouden. Maar de boeren zijn bang dat daarmee hun privégegevens op straat komen te liggen en daardoor dus actievoerders makkelijk bij hun huisadres kunnen komen.
Demonstratie boeren bij pand Omroep Gelderland beëindigd
Stel je voor dat je in de dierentuin op een bordje leest: "De berberaap (Macaca sylvana) is een unieke soort..." Dan kijk je toch vreemd op als je in het verblijf geen berberapen, maar een doodnormale kat ziet lopen. Toch is het goed mogelijk, want Burgers' Zoo blijkt meerdere huisdieren te hebben. "We hebben als het ware verschillende katten in dienst", legde Bas Lukkenaar van de Arnhemse dierentuin met een kwinkslag uit.
Dit is een van de huisdieren van Burgers' Zoo.
Dit is een van de huisdieren van Burgers' Zoo. © Omroep Gelderland
Ook een bijzonder verhaal: Aleida Brunsveld (62) groeide op met haar ouders en liefst zeventien broers en zussen. Haar verhaal kwam binnen bij Omroep Gelderland, toen haar dochter Annemiek een video voorbij zag komen van de familie Bor uit Waardenburg. Dat gezin bestaat uit de ouders en liefst veertien kinderen. Maar Aleida kon daar dus nog een schepje bovenop doen.

Geen bladeren maar strooizout

In Ede bleven de spoorbomen een dicht door, jawel, strooizout. Het zout op het metaal van de rails zorgde voor een storing, de spoorbomen ‘dachten’ daardoor namelijk dat er een trein voorbijkwam, terwijl dat helemaal niet aan de orde was. Nadat medewerkers van ProRail met hogedrukspuiten in de weer waren geweest, werd de Valleilijn weer in gebruik genomen.
Medewerkers van ProRail spuiten het spoor schoon.
Medewerkers van ProRail spuiten het spoor schoon. © Daniël Hol/Persbureau Heitink
In Eerbeek keken bewoners raar op toen ze in alle vroegte veertien pony’s in hun straat en voortuin zagen lopen. Ze bleken afkomstig van hobbyfokker Theo Jansen. Van de politie begreep de shetlandfokker dat zijn dieren waarschijnlijk rond een uur of één 's nachts aan de wandel waren gegaan. De politie had er de handen aan vol in het nachtelijk uur.
Het voorval doet denken aan pony Boots die begin deze maand opeens de weg in Doetinchem overstak. Tot grote schrik van de 20-jarige Pien Heinen, die daar net haar rijles had. De rijinstructeur trapte gelukkig op tijd op de rem. De dashcambeelden werden veelvuldig gedeeld op sociale media.

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand december: