Gelderland

Drama op de A325, rel rond jong SGP-raadslid en Henry's heldendaad: dit was november 2021

Het fatale ongeluk op de A325.
Het fatale ongeluk op de A325. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van november.
Een zwaar ongeluk op de A325 bij Ressen kostte eind november het leven aan drie inzittenden: een meisje en haar opa en oma. Een jongetje die in dezelfde auto zat overleefde de aanrijding wel. De 26-jarige bestuurder van een bestelbus die op hun auto botste, werd aangehouden. De politie stuurde hem na verhoor naar huis in afwachting van het onderzoek.
Het jonge SGP-raadslid Tom de Nooijer uit Oldebroek was vorige maand vaak in het nieuws. Eerst vanwege zijn optreden in het tv-programma De Week van Gelderland, waar hij zijn keuze verdedigde om zich niet te vaccineren. De 21-jarige De Nooijer werd bedolven onder de beledigingen en verwijten, van ‘asociale freerider’ tot een ‘farizeeër die vast en zeker door Jezus Christus uit de tempel gelazerd zou worden’.
Twee weken later bleek dat het populaire raadslid niet op de kieslijst stond voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. De exacte reden bleef onduidelijk, maar volgens De Nooijer zelf was er ‘een verschil van inzicht binnen de fractie’. Hij besloot helemaal te stoppen als raadslid, maar de onrust was daarmee niet weg. Hij werd namelijk alsnog voorgedragen als lijststrekker op een extra ledenvergadering.

Steun voor Bruls

In Nijmegen waren de wethouders helemaal klaar met de persoonlijke beledigingen richting burgemeester Hubert Bruls en de toon van het debat op social media. Dat lieten ze in een statement weten. Wat hen betreft waren de posters die verschenen in aanloop van een demonstratie tegen het kabinetsbeleid het dieptepunt. Op die posters werd Bruls onder meer afgebeeld met een varkenskop en benoemd als winnaar van de Anton Mussertprijs. Ook de burgemeesters uit de regio Gelderland-Zuid walgden van de poster waarop actiegroep Nederland in Verzet de demonstratie van 28 november in Nijmegen aankondigde.
Een pamflet van Nederland in Verzet.
Een pamflet van Nederland in Verzet. © Nederland in Verzet
In Groot-Brittannië overleed de bekende Airborne-veteraan Sir Wilf Oldham op 101-jarige leeftijd. Oldham vocht in september 1944 mee tijdens de Slag om Arnhem. Hij was een van de weinige militairen die er na de verloren slag in slaagden de Rijn over te steken richting de Betuwe, naar gebied dat al in geallieerde handen was. Oldham kwam veelvuldig naar ons land om zijn ervaringen te delen. Hij verbleef meer dan dertig jaar bij hetzelfde gastgezin.

UWV teruggefloten

De rechtbank in Arnhem floot het UWV terug in een zaak die door een 28-jarige vrouw uit onze provincie was aangespannen. De uitkeringsinstantie had de wet te strikt toegepast bij het berekenen van haar arbeidsongeschiktheidsuitkering. De vrouw begon onlangs na haar studie met werken. Na twee maanden werd bij haar een hersentumor geconstateerd, waardoor ze arbeidsongeschikt raakte. Even later werd ook een tumor in haar borst gevonden en de verwachting is dat de vrouw uiteindelijk aan de ziekte overlijdt. Het UWV kwam tot een uitkering van een schamele 182,42 euro per maand.
In Nunspeet dwongen drie oudere jongens de 11-jarige Niek op een nitraat te staan, een stuk illegaal knalvuurwerk. Daardoor raakte de jongen gewond aan zijn voet en moest hij op krukken lopen. Het is nog altijd onbekend wie Niek aanspoorden op het vuurwerk te gaan staan. Zijn moeder loofde een beloning van honderd euro uit voor de gouden tip die naar de jongens zou leiden.
Niek raakte gewond aan zijn voet.
Niek raakte gewond aan zijn voet. © RTV Nunspeet
Ook op coronagebied viel er in november weer van alles te beleven. Steeds meer mensen belanden met een besmetting in het ziekenhuis, ook als ze gevaccineerd waren. Aan het begin van de maand kwam de Gezondheidsraad met het advies om de eerste groep een boosterprik te geven, twee weken later werd de eerste prik gezet.
Vanwege de opmars van het virus stelde het demissionaire kabinet weer een gedeeltelijke lockdown in. Zo moesten de horeca en winkels eerder dicht. Door de coronamaatregelen werden veel Sinterklaasintochten afgelast of aangepast. In Harderwijk ging ie wel door, maar was het zo druk dat de intocht gaandeweg werd ingekort. De maatregelen zouden in eerste instantie voor drie weken duren, maar aan het eind van de maand werden de coronaregels juist verzwaard. Zo werd het weer verplicht om anderhalve meter te houden.

Shoppende eekhoorns

Arnhemmer Albert Beukhof ging de hele wereld over met zijn foto’s van shoppende eekhoorns. Hij schoot plaatjes van het opmerkelijke tafereel in Herperduin. “Ik deed een karretje vol nootjes en zette het op een mooie locatie. En of ze eropaf kwamen. Niet éénmaal, maar regelmatig. Missie geslaagd.”
De shoppende eekhoorn.
De shoppende eekhoorn. © Albert Beukhof
Hulpdiensten tussen Eefde en Almen rukten zaterdagmiddag uit naar het Twentekanaal. Een binnenvaartschipper had mogelijk een stoffelijk overschot gezien. De opluchting was groot toen niet een lijk uit het water werd gevist, maar een pop. Een sekspop. De pop was vermorzeld door al het scheepvaartverkeer op het kanaal.
Een agent met de uit het water geviste sekspop.
Een agent met de uit het water geviste sekspop. © GinoPress
In ander bizar nieuws: liefst zestig strafschoppen waren er nodig om de wedstrijd van FC Zutphen onder de 17 tegen de leeftijdsgenoten uit Enschede te beslissen. De meeste penalty’s gingen erin”, vertelde ‘voetbalmoeder’ Melanie. “En telkens als de tegenstander er één miste, misten wij er ook één.” Uiteindelijk trokken de jongens van Zutphen aan het langste eind.
Bizar: voetbalwedstrijd pas na 60 penalty's beslist
De bijzonderste video kwam toch wel vanaf de A28 ter hoogte van Harderwijk. Een dashcam legde de heldendaad van Henry Temmermans vast. De Nunspeter zag een andere auto slingerend over de weg en in de berm rijden. Hij bedacht zich geen moment en ging voor de auto rijden om deze te laten stoppen. Dat lukte. De bestuurster van deze auto bleek onwel te zijn geworden. Dat zijn eigen auto schade opliep, deerde Henry totaal niet.

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand november: