Achterhoek

Second opinion naar uitbreiding Rotra en Ubbink Doesburg afgerond

Rotra in Doesburg, één van de bedrijven die uit wil breiden
Rotra in Doesburg, één van de bedrijven die uit wil breiden © Omroep Gelderland
DOESBURG - De eerdere gezondheidsonderzoeken naar de uitbreiding van de bedrijven aan de Verhuellweg in Doesburg zijn correct uitgevoerd. Dat zijn de uitkomsten van een 'second opinion' die het college van burgemeester en wethouders op verzoek van de gemeenteraad heeft laten doen. Daarnaast is een extra onderzoek naar de mate van geluidbelasting toegevoegd.
Een meerderheid van de gemeenteraad vroeg dit najaar om de second opinion, omdat er veel zorgen zijn bij inwoners over de gevolgen van de uitbreiding van onder andere Rotra en Ubbink.

Luchtkwaliteit, verkeer en geluidsoverlast

De uitbreidingsplannen van de Doesburgse bedrijven aan de Verhuellweg spelen al jaren. Begin dit jaar is een nieuw voorstel gepresenteerd door de bedrijven. De plannen zijn nog niet concreet, maar het bestemmingsplan moet onder andere gebouwen tot 22 meter hoog mogelijk maken. Onder meer die hoogte stuit op veel weerstand vanuit Doesburg. Volgens veel bezorgde inwoners komt dit ver boven de huizen in het centrum uit en gaat het ten koste van het beschermd stadsgezicht. Daarnaast zijn veel stadsbewoners bang voor de toename van vrachtverkeer. De Stichting Fraterwaard vreest natuurschade.
Milieuadviesbureau TAUW, dat de second opinion heeft uitgevoerd, heeft vooral gekeken of de al gehouden onderzoeken op de juiste wijze zijn uitgevoerd en opgesteld en of de conclusies van de onderzoeken onderschreven worden. Het bedrijf heeft daarbij onder meer gekeken naar de luchtkwaliteit, akoestisch onderzoek, verkeer en ecologie.

Besproken in gemeenteraad

TAUW heeft de beoordeling inmiddels afgerond. Ook is de gecumuleerde geluidbelasting, die nog ontbrak, in beeld gebracht en verwerkt in het uitgevoerde akoestisch onderzoek. In haar bevindingennotitie onderschrijft TAUW de gemaakte conclusies op alle gebieden van de uitgevoerde onderzoeken.
De uitkomsten zullen op 12 januari door de gemeenteraad in de commissie VROM besproken worden. Eind januari zal de raad dan een besluit nemen over het bestemmingsplan.

Zie ook: