Stedendriehoek

Politie draaft op om loslopende pony's, raadsel opgelost

Pony's aan de wandel in Eerbeek.
Pony's aan de wandel in Eerbeek. © Ingezonden foto
EERBEEK - De pony's die dinsdagochtend vrolijk rondliepen in een woonwijk in Eerbeek, zijn met dank aan de politie weer thuis. De eigenaar miste zijn shetlanders 's ochtends toen hij bij de wei met zijn pony's ging kijken.
Theo Jansen kan er achteraf aan het eind van de ochtend wel weer voorzichtig om lachen als Omroep Gelderland hem belt om te vragen hoe het nu gaat. Het avontuur met zijn pony's is goed afgelopen en er raakten geen dieren of mensen gewond. Maar Jansen schrok wel even toen hij dinsdagochtend om een uur of acht bij zijn dagelijkse ronde in de wei keek.

Allemaal weg

Jansen is hobbyfokker van shetlandpony's en woont aan een drukke weg aan het kanaal: "In de winter heb ik de pony's in een grote wei van de buurman staan. Om een uur of acht, zo tegen dat het licht werd, liep ik in die wei te koekeloeren." Eigenlijk is het dan nog net te donker om wat te zien: "Maar ik heb er een paar witte tussen staan en die kan ik zien." Maar dinsdagochtend zag Jansen helemaal niets. Toen hij dichterbij ging kijken, zag hij dat zijn pony's allemaal weg waren.

Stroomdraden

Jansen had meteen door wat er gebeurd was: "Ik heb drie stroomdraden om die wei staan. De oudere pony's blijven daar wel van weg, want die hebben allemaal al wel een keer een tik gehad. Maar er lopen ook een paar éénjarige pony's bij en die weten dat niet. Die hebben een gat gemaakt en de rest is er achter aan gegaan. Die wei loopt ver door richting de bebouwde kom en ze zaten dus zo in een woonwijk."
Jansen ontdekte twee dagen geleden ook al dat zijn stroomdraden beschadigd waren en herstelde dat toen. "Maar dit is me nog nooit gebeurd."

Politie had handen vol

Jansen belde gelijk de politie en daar konden ze hem precies vertellen waar zijn shetlanders waren; in een woonwijk in Eerbeek. Van de politie begreep de ponyfokker dat zijn dieren waarschijnlijk rond een uur of één 's nachts aan de wandel waren gegaan. De politie had er de handen aan vol in het nachtelijk uur. Er is geprobeerd om mensen wakker te maken en om een poepspoor te volgen. Dat leverde niets op, en daarom werd met een rood-wit lint een stuk rondom de pony's afgezet.

Schade

Jansen is blij dat uiteindelijk alles goed is afgelopen. "Ik kijk nog even of er mensen veel schade hebben. Een bewoner op de hoek deed er vanmorgen al luchtig over, die was al met een bezem in de weer."
De avontuurlijke pony's staan nu op een andere plek.