Gelderland

Ontspoorde derby, doodgeschoten wolf en de Biblebelt als brandhaard: dit was oktober 2021

De zware rellen na de wedstrijd van NEC tegen Vitesse.
De zware rellen na de wedstrijd van NEC tegen Vitesse. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van oktober.
Een rampdag was 17 oktober voor NEC. Eerst verloren de Nijmegenaren door een dubieus doelpunt van aartsrivaal Vitesse, vlak na de wedstrijd stortte een deel van de tribune in en buiten raakten honderden supporters slaags met de politie.
Nikolai Baden Frederiksen besliste de eerste derby sinds 2017. In aanloop naar zijn goal maakte Oussama Darfalou hands en vervolgens leek de bal de achterlijn te zijn gepasseerd.
De spelers van Vitesse vierden de overwinning met de meegereisde supporters uit Arnhem. Een deel van het uitvak in het Goffertstadion begaf het. Uit een inspectie bleek later dat het hele stadion vol scheuren zit, die reparatie nodig hebben voordat NEC weer toeschouwers mag verwelkomen. De Nijmeegse club hoopt op 15 januari weer in een open Goffertstadion te spelen.

Rellen

En alsof dat nog niet genoeg was, braken er na afloop van de wedstrijd buiten het stadion zware rellen uit. Supporters vernielden een politiebus en belaagden een verslaggeversteam van Omroep Gelderland. De omroep besloot daarop te stoppen met nieuwsverslaggeving bij voetbalwedstrijden. Na een grote klopjacht heeft de politie inmiddels meer dan veertig vermeende relschoppers in beeld, van wie er een aantal al door een snelrechter is veroordeeld.
Zware rellen na Gelderse derby
In Apeldoorn werd de 41-jarige Michel Zuman doodgeschoten bij zijn woning aan de Kervelstraat. Nog altijd is het onduidelijk of hij wel het doelwit was, de politie houdt rekening met een mogelijke vergismoord.
In Stroe werd aan het begin van de maand een doodgeschoten wolf gevonden. “Geweldig dat die is doodgeschoten”, zei een blije boer. “Een misdrijf dat helemaal niets oplost”, aldus wolvenexpert Glenn Lelieveld. Er werd een beloning uitgeloofd en zelfs het tv-programma Opsporing Verzocht stond stil bij de zaak, maar de politie tast nog altijd in het duister wie de schutter is.

Minitornado

Mensen in de omgeving van ’s-Heerenberg keken hun ogen uit: er was een heuse minitornado te zien. Het bleek te gaan om een zogenoemde rope tornado. Meteoroloog Raymond Klaassen zag dat er een forse bui rond die tijd over 's-Heerenberg trok. "Dat in combinatie met onstabiliteit en thermische verschillen kan leiden tot een tornado. In Nederland komt het een aantal keer per jaar voor."
Minitornado gespot in 's-Heerenberg
De vermissing van een 17-jarige meisje uit Arnhem hield eind oktober de gemoederen bezig. De politie zocht eerst met een helikopter, honden en een drone in de omgeving van Oosterbeek en Heveadorp, toen werden de bossen bij Doorwerth en de Ginkelse Heide uitgekamd en later kregen inwoners van Wekerom en Otterlo de oproep om in hun schuurtjes of stallen te kijken of het meisje zich daar ophield. De politie ook nog een Amber Alert in. Het meisje werd uiteindelijk in haar eigen huis teruggevonden.

Scherpenzeel blijft zelfstandig

Lange tijd leek het erop dat Scherpenzeel moest fuseren met de gemeente Barneveld. Maar minister Kajsa Ollongron besloot uiteindelijk de stekker uit de herindeling te trekken omdat er onvoldoende draagvlak voor was. Vlak na dat nieuws werd waarnemend burgemeester Eppie Klein ontslagen door John Berends, commissaris van de Koning. Klein stapte daarop naar de rechter, maar haalde bakzeil.
Ondertussen laaide het coronavirus weer op in ons land. Vooral op de Biblebelt was het raak, en dat zou komen de lage vaccinatiegraad in die regio. Burgemeester Breunis van de Weerd van Nunspeet haalde geen prik en raakte besmet met corona. In Kootwijkerbroek bleef de vaccinatiebus zelfs weg na ‘dringende oproepen’ vanuit het zwaar gereformeerde dorp. De ziekenhuizen in Ede en Tiel moesten de hulp inroepen van andere ziekenhuizen in om patiënten over te nemen.
Chauffeurs van het Barneveldse bedrijf Amerongen Kamphuis stonden in oktober met hun vrachtwagens langs de weg vast in Duitsland. Ze stopten met rijden toen hun werkgever failliet werd verklaard en ze te horen kregen dat ze niet verzekerd waren. De 3JS, zoals ze zichzelf gekscherend noemden omdat ze alle drie Jan heten, konden na een soap van vier dagen eindelijk naar huis.

Op het spoor

Een ontsnapte hond legde het treinverkeer tussen Arnhem en Ede heel even plat. Paco, die twee dagen eerder al was losgebroken, kon uiteindelijk dankzij vrijwilligers op het spoor gevangen worden.
Bang hondje Paco legt treinverkeer plat
En dan had je nog een bijzonder filmpje dat online rondging van een hand die klam zat tussen de deur van een trein die onderweg was van Nijmegen naar Arnhem. Het bleek de arm van de 21-jarige Gijs. De Arnhemmer wilde de laatste trein die avond tegenhouden voor een vriend, maar dat liep net even anders.
Trein rijdt weg met hand tussen de dur
Op social media gingen veel mensen los op het bericht dat het standbeeld van Bennie Jolink monddood was gemaakt. De frontman van Normaal kreeg bakken met kritiek over zich heen na een bericht op Facebook, waarin hij schreef dat iedereen die geen coronaprik wil, vanaf nu 'een Asociale Achterlijke Wappie' ofwel een 'A.A.W.er' moet worden genoemd. "Waarover men geen verstand heeft, is zwijgen beter”, was te lezen op een stuk tape op de mond van de Achterhoeker.
Het beeld van Bennie Jolink in Hummelo.
Het beeld van Bennie Jolink in Hummelo. © Omroep Gelderland

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand oktober: