Gelderland

Extra prik scoren in Duitsland? Dit moet je weten

Booster halen in Duitsland? Zo zit het.
Booster halen in Duitsland? Zo zit het. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Door het traag op gang komen van de Nederlandse boostercampagne hebben veel mensen hun heil gezocht over de grens. Nog steeds staan er bij onze oosterburen dagelijks rijen, waarin ook vele Nederlanders staan om hun boosterprik te bemachtigen. Maar mag het nou wél of juist niet? En hoe zit het nu met de registratie? Vijf vragen en vijf antwoorden over de boosterprik in Duitsland.

Mag je in Duitsland een boosterprik te halen?

In principe wel. De Nederlandse GGD's raden het af, maar het is niet verboden om de Duitse route te bewandelen. Wel is het zaak om van tevoren uit te zoeken waar je als Nederlander welkom bent. Zo kun je op veel plekken aan de Gelderse grens met Duitsland alleen terecht als je als Nederlander in Duitsland woont of werkt. Een alternatief is Aken, aan de grens met Zuid-Limburg.

Gebruiken de Duitsers dezelfde vaccins als in Nederland?

Ja, voor de boostercampagne wordt net als bij ons in Nederland ook in Duitsland gebruik gemaakt van de vaccins Moderna en Pfizer. Wel is het zo dat mensen die jonger dan 30 zijn in Duitsland niet worden geboosterd met Moderna. Dat gebeurt via de officiële wegen alleen met Pfizer. In Nederland ligt die leeftijdslat zelfs nog iets hoger. Tot de leeftijd van 45 jaar worden mensen in Nederland geprikt met het Pfizer-vaccin.

Wat moet ik doen als ik een booster heb gehaald in Duitsland?

Op vertoon van je identiteitsbewijs en in sommige gevallen het laten zien van je gele vaccinatieboekje heb je na je prik een ingevuld formulier te pakken met een stempel en sticker met het batchnummer van je vaccinatie. Die gegevens heb je nodig om de booster te laten registreren. Dat kun je in Duitsland bij elke willekeurige apotheek doen, dus bij één van de vele apotheken langs de Gelderse grens. Op vertoon van het formulier, kun je daar een QR code verkrijgen die je kunt laten scannen vanuit de Duitse corona-app.

Wordt mijn Duitse booster ook in de Nederlandse corona-app geregistreerd?

Nee. Dat is momenteel nog niet mogelijk. Daar wordt nog wel aan gewerkt, meldt de Rijksoverheid. Het is wel mogelijk om een fysieke afspraak te maken in Groningen, Utrecht of Rotterdam, daarbij wordt de prik alleen geregistreerd, maar niet verwerkt in de app. Kortom: voor je Nederlandse corona-app is dat geen oplossing.

Kan ik mijn Nederlandse vaccinatie wel in de Duitse corona-app registreren?

Ja. Bij de GGD in Nederland kun je in de verschillende regio's terecht met het bekende gele vaccinatieboekje. Ben je bijvoorbeeld in de zomer gevaccineerd met het Janssen-vaccin, dan kun je daar een stempel van halen bij de GGD. Als je die stempel vervolgens in de eerder genoemde Duitse apotheek laat zien, krijg je daar weer een QR-code waarmee je het bewijs van vaccinatie in de Duitse Corona-app kunt laden. Die app werkt net zoals de Nederlandse corona-app en zo kun je die gebruiken op plekken waar het coronatoegangsbewijs gevraagd wordt.