Rivierengebied

Drone moet einde maken aan oudjaarsbranden Waardenburg

Resten van een 'oudejaarsbrand' langs de Steenweg in Waardenburg.
Resten van een 'oudejaarsbrand' langs de Steenweg in Waardenburg. © Omroep Gelderland
WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe wil voorkomen dat het deze jaarwisseling weer uit de hand loopt in Waardenburg. Daarom vloog ze vandaag met een drone boven Waardenburg. De camera van die drone kijkt of er materialen liggen die mogelijk brandbaar zijn.
Liggen er pallets, autobanden of hout op openbaar terrein, dan ruimt de gemeente het op. Liggen ze bij inwoners op het erf, dan worden zij daarop geattendeerd. Reden van deze controle is dat het stichten van brandjes rond de jaarwisseling al decennia lang een gebruik is in diverse dorpen in de Bommeler- en Tielerwaard.

Mensen geblurd

Het gaat om het gebied rechts vanaf de A2, de woonkern van Waardenburg. De gemeente zegt een vergunning te hebben voor de opnames van de inspectie. Daarnaast geeft de gemeente aan dat de beelden recht van boven worden gemaakt. Passanten en inwoners komen niet herkenbaar in beeld. Als dat toch het geval is, worden inwoners onherkenbaar gemaakt. De beelden worden alleen voor deze schouw gebruikt, de gemeente laat weten ze daarna te verwijderen.

Parkeermeters weggehaald

De afgelopen jaren hebben vandalen voor veel schade gezorgd in Waardenburg tijdens en rondom de jaarwisseling. De gemeente vindt dat de verantwoordelijkheid voor de schade bij die raddraaiers ligt, maar wil wel alles doen om eventuele schade te voorkomen. Zo worden ook parkeermeters weggehaald.
Die potentiele raddraaiers hebben afgelopen maand al een brief gehad van de burgemeester, waarin ze worden gewaarschuwd voor de gevolgen van brandstichting.
Zie ook: