Gelderland

Verdriet om Boet van Dulmen, een dichte kraamafdeling en QR-chaos: dit was september 2021

De afdeling verloskunde in het Gelre Ziekenhuis is inmiddels weer open.
De afdeling verloskunde in het Gelre Ziekenhuis is inmiddels weer open. © ANP
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van september.
Een verkeersongeval in Ammerzoden kostte op 16 september het leven aan Boet van Dulmen. De 73-jarige oud-motorracer stak op de fiets een kruising over, toen hij door een bestelbus werd geraakt.
Van Dulmen maakte in de jaren zeventig en tachtig furore in het motorracen. Zijn uitvaart trok tientallen motorliefhebbers naar Ammerzoden. Zij vormden een indrukwekkende erehaag voor de coureur.
Ammerzoden bewijst laatste eer aan motorcoureur Boet van Dulmen
Bevallen in het ziekenhuis in Zutphen was meer dan een maand lang niet mogelijk. Door een tekort aan verpleegkundigen kreeg de afdeling het dienstrooster niet rond. Later bleek drie medewerkers van de afdeling Verloskunde waren ontslagen, omdat ze zich ‘zeer onprofessioneel’ hadden gedragen.

UWV-boetes

De verhalen van Barend van 't Ende uit Wezep en Chantal van Nuland uit Beneden-Leeuwen veroorzaakten een stroom aan reacties. Het duo kwam in de problemen door onterechte terugvorderingen van het UWV. Volgens de uitkeringsinstantie hadden ze jarenlang te veel aan uitkering ontvangen en moesten ze dat nu, inclusief een boete, terugbetalen. De reacties op de verhalen waren niet mals. "Je mag dus alleen je handje ophouden bij het UWV. Wanneer je initiatiefrijk bent om een iets beter leven te hebben, word je in Nederland gelijk als zware crimineel gezien", klonk het.
De 22-jarige Bo uit Winterswijk was bijna een week spoorloos. Ze vertrok vrijwillig, maar toen er na een paar dagen nog niks van haar was vernomen, maakten familie en vrienden zich grote zorgen. Na een grootschalige zoekactie werd Bo in goede gezondheid gevonden.

Hubertus

Nederlands beroemdste edelhert Hubertus is niet meer. De absolute blikvanger van Nationaal Park De Hoge Veluwe werd tijdens de bronst hard getroffen door een rivaal. Faunabeheer heeft het 10-jarige dier daarna uit zijn lijden moeten verlossen. Hubertus werd opgediend in het restaurant van het nationale park, zijn kop met gewei is opgezet.
Het beroemde edelhert Hubertus is niet meer.
Het beroemde edelhert Hubertus is niet meer. © Laurens Tijink

Wolf in nationaal park

We blijven even op De Hoge Veluwe, daar bleken tientallen wilde schapen te zijn gedood door de wolf. Het was het dier gelukt het nationaal park binnen te dringen, ook al zijn er hekken geplaatst in de hoop de wolf buiten de deur te houden. Dat de moeflons makkelijk ten prooi vielen aan de wolf, verbaast wolvenkenner Glenn Lelieveld trouwens niet. "De moeflon is een exoot op De Hoge Veluwe. Ze hebben geen natuurlijk afweermechanisme als ze de wolf zien. Ze kunnen zich niet verweren tegen de wolf.”

QR-chaos

September was ook de maand dat de coronapas werd ingevoerd. En dat zorgde voor een hoop gedoe. Bijvoorbeeld in Nijmegen, waar mensen de kroeg niet in konden omdat ze de QR-code niet konden ophalen. In de binnenstad stonden lange rijen voor de ingangen.
Ook waren er horecazaken die weigerden om de QR-code te scannen bij binnenkomst, iets wat op 25 september verplicht werd. Zo besloot het exotische restaurant Family Vibe in Ede de deuren te sluiten omdat het weigerde mee te werken aan de verplichte controles. In wegrestaurants kon je wel gewoon – legaal – zonder QR-code terecht.
Ondertussen riepen Gelderse intensive care-artsen om hulp. Het tekort aan personeel zorgde er namelijk voor dat niet alle bedden op de ic gebruikt konden worden. Terwijl het door het coronavirus wel ontzettend druk was. “Er moet echt iets gebeuren”, zei Anke Kröner van het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn. “Een nationaal plan om meer waardering en geld voor bijvoorbeeld ic-verpleegkundigen.”

Een nietje tegen plasproblemen

Ander nieuws over Gelre ziekenhuizen werd in september ook goed gelezen. In de ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen werd namelijk begonnen met een nieuwe behandeling die mannen, door een relatief kleine ingreep, van hun plasproblemen afhelpt. Bij de ingreep wordt de opening van de plasbuis groter gemaakt, door met een soort nietje de kwabben van de prostaat aan de kant te drukken. "Toen ik het de eerste keer zag, dacht ik zelf ook: is dit het nou? Zo'n klein draadje die de prostaat opzij kan trekken? Maar de effecten zijn geweldig”, vertelde uroloog Wim IJzerman.
Dit 'nietje' kan plasproblemen oplossen.
Dit 'nietje' kan plasproblemen oplossen. © Omroep Gelderland
“Sterkte”, “wat een nachtmerrie” en “arme machinist en omstanders, ik hoop dat ze een beetje over de schrik heen komen.” Op social media reageerden kijkers van een filmpje waarin een vrouw bijna onder een trein komt geschokt. ProRail deelde de beelden van een vrouw op station Ermelo om reizigers te waarschuwen niet te dicht in de buurt van het spoor te komen.
Ook de Dierenambulance Nederrijn vroeg om extra alertheid van Gelderlanders, maar dan met het oog op egels. De dieren legden namelijk bij bosjes het loodje. De oorzaak? Maden, die de dieren letterlijk van binnenuit opaten.
Op social media sloegen mensen in september massaal aan op deze video van de brandweer, die een cavia uit een speeltoestel redt.
We blijven nog even bij het dierennieuws, want in het Dolfinarium in Harderwijk zorgde een pijlstaartrog voor een enorme verrassing. Het dier kreeg namelijk een jong zonder bevruchting door een mannelijke rog. Volgens het Dolfinarium had het vrouwtje zichzelf bevrucht en was er sprake van ongeslachtelijke voortplanting.

Luchtlandingen

In september was het natuurlijk ook weer tijd voor de herdenking van de Slag om Arnhem. Zo sprongen boven de Ginkelse Heide bij Ede parachutisten uit historische vliegtuigen om het begin van de slag uit 1944 te herdenken. Meestal trekt de herdenking tienduizenden bezoekers, maar vanwege het coronavirus waren dit jaar maximaal 15.000 mensen welkom.
Vanwege het coronavirus waren dit jaar maximaal 15.000 mensen welkom bij de herdenking op de heide.
Vanwege het coronavirus waren dit jaar maximaal 15.000 mensen welkom bij de herdenking op de heide. © Omroep Gelderland
Tot slot: bij het Nijmeegse bedrijf Infolearn hoef je maar vier dagen te werken, om vijf dagen betaald te krijgen. “We hebben hiervoor gekozen omdat we denken dat het bijdraagt aan het werkgeluk van onze medewerkers", vertelde manager Rinske Willemsen.

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand september: